Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar:

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: -BM Gıda Örgütü bizimle ve AFAD ile temasa geçti. Bir miktar ve müddet oradaki (Suriyeli) sığınmacıların gıda ihtiyacını karşılamak istiyorlar -Ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de biziml


KAYSERİ (A.A) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Birleşmiş Milletlerin Suriyeli sığınmacılar için gıda yardımında bulunmayı düşündüğünü belirterek, BM Gıda Örgütü bizimle ve AFAD ile temasa geçti. Bir miktar ve müddet oradaki sığınmacıların gıda ihtiyacını karşılamak istiyorlar dedi.
     Akar, Kayseride Boydak Holding şirketlerinden HES Kablo tarafından yaptırılan ve Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydakın eşinin ismi verilen, Müjgan Boydak Öğrenci Evinin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Suriyeden gelen sığınmacı sayısının 80 bini aştığını, Suriyeli misafirlerin 10u aşkın kampta ağırlamaya devam edildiğini belirten Akar, şöyle devam etti:
     Türk Kızılayı olarak bu misafirlerimizin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını devletimizin desteğiyle karşılıyoruz. Herhangi bir problem yok. Eğer gerekirse yeni kamplar da açılabilir ancak şu anda öyle bir gereksinim görünmüyor.
     Bazı teklifler var, onlar değerlendiriliyor. Konteyner kentler oluşturmak, Vandaki konteynerlerın kullanılması gibi seçenekler var. Ancak netleşen bir şey yok. Şu anda zaten mevcut kamplarda gelecek ilave mültecilere bakacak kapasite mevcut. Herhangi bir darlık, yokluk söz konusu değil. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Adan Zye tüm ihtiyaçlarını karşılamakta.
    
     -BMnin gıda yardımı-
    
     Birleşmiş Milletlerin de Suriyeli sığınmacıların misafir edilmesine destek olmak istediğini dile getiren Akar, şunları söyledi:
     Birleşmiş Milletler ile temas halindeyiz, onlar da bu konulara destek olmayı arzu ediyorlar. En son BM Gıda Örgütü bizimle ve AFAD ile temasa geçti. Bir miktar ve müddet oradaki sığınmacıların gıda ihtiyacını karşılamak istiyorlar. Ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de temasa geçerek oraya daha fazla yardım yapmak istediklerini söyledi. Biz de Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonu nezdinde bir havuz oluşturarak, kuruluşların yardımlarını talep edeceğiz. Oluşturulacak havuza 15 milyon avro kadar bir yardım bekliyoruz, gelirse de oradaki mültecilerin ihtiyaçlarına sunacağız.
    
     -Sığınmacılara Kızılay Kart verilebilir-
    
     BMnin gıda yardımının hazır pişmiş yemek tarzında değil de gıda ihtiyaç malzemeleri olarak düşünüldüğünü vurgulayan Akar, şöyle konuştu:
     Biz de bunların Kızılay Kart ile yapılmasını teklif ettik. Biliyorsunuz belki bizim sosyal amaçlarla kullandığımız Halk Bankası ile ortak teşhir ettiğimiz Kızılay Kart projemiz var. Buna belli bir miktar yüklüyoruz, bunu marketlerde sadece gıda ihtiyacı alışveriş yapılmasını sağlayan programlar yüklüyorlar. Böylece fakirlerin hem onurlarını koruyarak hem de gittikleri marketlerde yardıma muhtaç insan olduğunu belli etmeden alışveriş ediyorlar. BMye de bunu teklif ettik.
     Yardımları kartlara yükleyelim, kartları dağıtalım, vatandaşlar da marketlere gitsin. Ya da (marketlere ihale açalım, gelsin süpermarketler, mobil satış araçları ile satış yapsın) gibi seçenekler üzerinde duruyoruz.
    
     -Konteynerler yeterli-
    
     Kızılay Genel Başkanı Akar, Suriyeden gelen sığınmacılara konteyner gönderilip gönderilmeyeceği konusundaki bir soru üzerine, şunları kaydetti:
     Hiç fark etmez, Vanda biliyorsunuz hem devlete hem Kızılaya ait son derece fazla konteyner var. Hepsini gönderebiliriz. Bugünler için lazım. Çadır stokumuz da yeterli, konteyner de. Herhangi bir endişeye mahal yok. Konteynerlerin sınıra gönderilmesine benden öte devletimizin yetkilileri karar verecek. Neden sıcak bakarım tabii ki ben hatta gidip yerinde bile konuşlanmalarını uygun görürüm. Ama bu devletimizin yetkililerinin karar vereceği bir husus.
    
     Muhabir: Esma Aygün / İsmail İçer
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER