Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı:

Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı: -(Suriyeli sığınmacılar) Kapasitelerimizi periyodik artışa göre hazırlıklı kılmaya çalışıyoruz. Şuana kadar bir açık vermedik. Misafirlerin sayısı 85 bini aştı -Ne Türkiye, ne de Türk Kızıla


ADANA (A.A) - Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, Türkiyeye sığınan Suriyeliler ile ilgili, Kapasitelerimizi periyodik artışa göre hazırlıklı kılmaya çalışıyoruz. Şuana kadar bir açık vermedik. Misafirlerin sayısı 85 bini aştı dedi.
     Taşlı, Kızılaycılık Kültürünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında Adanada düzenlenen Kızılayı anlamak, anlatmak konulu kurum içi eğitim toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk Kızılayının kurulduğu günden bu yana sadece Türkiyenin değil bulunduğu coğrafyanın Kızılayı olduğunu söyledi.
     Türk Kızılayının yeni Türkiyenin vizyonuna göre dünyaya baktığını ve ona göre hizmet ürettiğini belirten Taşlı, şunları kaydetti:
     Türkiyenin vizyonu ve hedefleri çok büyük. Türk Kızılayı da bu hedeflere uygun olarak kendini yapılandırıyor, o hedeflere uygun şekilde hazırlıklarını yapıyor. Suriyeden yeni göç gelirse Türk Kızılayı olarak kapasitelerimizi o periyodik artışa göre hazırlıklı kılmaya çalışıyoruz. Şuana kadar bir açık vermedik. Misafirlerin sayısı 85 bini aştı. Ne Türkiye, ne de Türk Kızılayı hizmet olarak hiç kimseyi aç ve açıkta bırakmadı, bundan sonra da gelenlerle baş edebileceğimizi düşünüyoruz. Dünya toplumu ile birlikte hareket ediyoruz. Onların da destekleri az da olsa gelmeye başladı. Ama Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğanın bu konuda tavrı ve emri net, bu gelen insanların tüm hizmetleri ve ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bundan mutluluk duyuyoruz. Birileri zamanında bir sınır çizmiş, biz bu tarafta onlar orada kalmış. Aramızdaki tek fark bu. Bir zamanlar berabermişiz. Ayrıda olabiliriz, beraberde olabiliriz, ama bu insanlar bizim insanlarımız, bizim bölgemizin insanları. Bundan 70-80 yıl önce bizle beraber üzülüp, beraber ağlıyorlardı. Bizim zaferlerimiz, onların da zaferleriydi. Şimdi de aynı Türkiyeye bir şey olsa Suriyeliler üzülürdü, Suriyeye bir şey oldu şimdi biz üzülüyoruz, biz destek sağlıyoruz. 1999 depreminde de Suriye halkı bize çok yardım etti. Şimdi biz yardım ediyoruz. Biz bir bütünün parçalarıyız.
    
     -Türkiye kan sorununu aştı
    
     Taşlı, Türkiyenin son 5 yılda kan ihtiyacını karşılama konusunda da ciddi mesafeler aldığını bildirerek, Türk Kızılayının da kurumsal yapılanmasını tamamlayarak, tüm bölge ve yerel teşkilatlarını kurduğunu söyledi.
     Son 6 yılda, yıllık 1,5 milyon ünite kana ulaştıklarını anlatan Taşlı, Hedefimiz 2 milyon 200 bin kan. Türk halkının kanla ilgili güvenlik sorunu kalmadı. 2 milyon 200 bin kan aynı standartla üretilmeye başlandığında, kaliteyle ilgili de sorunlar aşılmış olacak. Türk Kızılayının bugün yönettiği güvenli kan programı, hedefleriyle başa baş gidiyor. Türk Kızılayı dünyaya standart koyabilecek bir kapasiteye ulaştı. En güvenli ve en kaliteli şekilde üretmeye devam ediyor dedi.
     Önceki yıllarda kan arama konusunda yaşananlara dikkati çeken Taşlı, şöyle devam etti:
     Artık kan anonsları, çağrıları ve acil kan için ihtiyaç anonsları duymamaya başladık. Son günlerde yaşanan çeşitli olaylarda halkımız kan merkezlerimize kan bağışı için başvuruda bulunuyor. Biz kendileri de izah ediyoruz, teşekkür ediyoruz. Ülkesi için can verenlere bir şeyler bağışlamak istiyor, ama biz tüm bu acil durumlarda da kanı ilk dakikadan itibaren sağlıyoruz. Zaten alınan kanları o gün aldığımız gibi yaralılara verme şansımız yok. Bunların bir işlenme, test edilme ve hazırlık dönemi var ki bu 24-48 saat arası sürüyor. Ama halkımızın bu teveccühü bizi etkiliyor, duygulandırıyor ve 24 saat kan merkezlerimizi açıyoruz. En büyük, zor anlarda dahi kapasitemiz tüm ihtiyaçları karşılayacak noktaya geldi. Türkiye kan sorununu aştı diyebiliriz.
     Türkiyenin 2 milyon 200 bin ünite civarında kana ihtiyacı olduğunu, bunun 1,5 milyonunun Kızılay tarafından üretildiğini, 700 bininin üniversite hastanelerinden karşılandığını ifade eden Taşlı, üniversitelerin bu fonksiyonunu zamanla devralacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Volkan Kaşık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER