Türk Kültürü ve Türk Edebiyatı konulu

Türk Kültürü ve Türk Edebiyatı konulu konferans -ERÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Durbilmez: -İl gider dil kalır; dil giderse millet de kalmaz devlet de -Edebiyatın kökü Türk kültürüne göre edebdir. Edeb kelimesi de


KAYSERİ (A.A) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türk Ocakları Kayseri Şube Başkanı Doç. Dr. Bayram Durbilmez, İl gider dil kalır; dil giderse millet de kalmaz devlet de dedi.
     Durbilmez, Fevzi Çakmak Lisesindeki Türk Kültürü ve Türk Edebiyatı konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türk milletinin can damarının Türk kültürü, Türk kültürünün can damarının da Türkçe olduğunu söyledi.
     Türk kültürünün, Türk kimliğini oluşturduğunu, Türk kimliğini korumanın yolunun da Türk kültürünü yaşayıp yaşatmaktan geçtiğini ifade eden Durbilmez, şöyle devam etti:
     İl gider dil kalır; dil giderse millet de kalmaz devlet de. Bizi biz yapan unsurların başında ortak kültür öne çıkar. Türk kültür dünyasında Dede Korkut, Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Nasrettin Hoca, Köroğlu, Karacaoğlan gibi ortak şahsiyetler ortak kültürü oluşturan öncülerdir. Gelenekler, görenekler, inanışlar, kabuller, davranışlar, töreler, törenler gibi manevi değerlerimiz yanında maddi kültür unsurlarımız da milli kültürümüzü oluşturur. Milli kültürün yansıması da en özlü ve estetik bir biçimde edebiyatta yerini bulmuştur. Edebiyatın kökü de Türk kültürüne göre edebdir. Edeb kelimesi de eline, diline, beline sahip olma şeklinde bir anlam zenginliğine sahiptir. Bu özelliklerimizi korursak millet olarak varlığımızı sürdürebiliriz.
     Yurt içinde ve yurt dışında yayımlanmış 11 bilimsel kitabı yanında 5 şiir kitabı da olan Doç. Dr. Bayram Durbilmez, öğretmenlerden ve öğrencilerden gelen istek üzerine şiirlerinden örnekler de sundu.
     Fevzi Çakmak Lisesi Müdürü Kemal Özdoğan, Doç. Dr. Bayram Durbilmeze kültür ve edebiyata yaptığı hizmetlerden dolayı plaket verdi.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Türk Kültürü ve Türk Edebiyatı konulu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER