Türk sanayisi, hurda bakırın yolunu gözlüyor

Türk sanayisi, hurda bakırın yolunu gözlüyor -Bakır üretiminin tüketimi karşılamadığı Türkiyede, sanayicilerin Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali, Mısır, Libya, Sudan, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Meksika gib


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Çiftçi - Türk sanayicisinin, Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali, Mısır, Libya, Sudan, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Meksika gibi ülkelerin hurda bakırlarına talip olduğu bildirildi.
     Elektriği diğer metaller içinde gümüşten sonra en iyi ileten metal olan, inşaat, ulaşım, kimya sanayi ve kuyumculukta kullanılan bakırın işlenmişi kadar hurdasına da büyük talep var.
     Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede bakır ve demir-çeliğin stratejik ürünler olduğunu söyledi.
     Bakırın dünyada borsa malı olarak fiyatlandırıldığını ifade eden Keçeci, Türkiyede 1 yılda kullanılan bakır miktarı 400-450 bin ton civarındadır. Üretilen bakır miktarı ise 30-40 bin ton. Türkiye, bu kadar kritik ve stratejik bir ürünü işlerini görebilmek için ikame etmek zorundadır. Bakırda kendi kendine yetmek isteyen Türkiyede bakır kaynakları bulma konusunda çalışmaları MTA yürütmektedir. Bulunan kaynaklar önümüzdeki yıllarda devreye girdiğinde, bu rakamın artacağını düşünüyoruz dedi.
    
     -Bakır hurdası daha çok Irak, İran ve Suriyede-
    
     Türkiyenin bakır ihtiyacını genel olarak Şili, Rusya, İran, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Zambiyadan karşıladığı dile getiren Keçeci, şunları kaydetti:
     Bakır ihtiyacının karşılanmasında kaynaklar kadar hurdanın da önemi büyük. Günümüzde bakır hurdası, kaynaklar kadar aranan bir ürün haline gelmiştir. Bakır hurdalarının genelde bulunduğu yerler savaşların, patlamaların yoğun olarak yaşandığı, imar çalışmalarının yoğunlaştığı yerler. Bu kapsamda bakıldığında bakır hurdaları daha çok Irak, İran hatta Suriye gibi ülkelerde bulunuyor. Çünkü bu ülkelerde son zamanlarda çıkan çatışmalar şehirleri alt üst etti. Dolayısıyla da inşaatlardaki demir çelik ürünleri ve kablolar hurdaya çıktı. Onun için bu ülkelerde inanılmaz derecede hem demir çelik hurdası hem de bakır hurdaları bulunmaktadır. Bunların Türkiyeye getirilmesi ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.
    
     -Hurdalar katma değeri artıracak-
    
     Yurt dışından getirilip Türkiyede işlenecek bakır ve demir çelik hurdalarının katma değeri artıracağı ön görüsünde bulunan Keçeci, şöyle devam etti:
     Hurdalar, dünya pazarında satış rekabetini artıran çok önemli kaynaklardır. Ama bundan 3-5 yıl önce bir demir çelik hurdasının içerisinden çıkan bir bomba dolayısıyla riskli görüldü. Bu risk, hem bakır, hem de demir çelik hurdalarının Iraktan ithalini engelledi. Bu engeller kaldırılabilir. Bizim getirmediğimiz hurdalar, Bender Abbas Limanından Çin gibi dev ülke gemilerine yüklenip götürülmektedir. Bu Türkiye için önemli bir kayıptır.
     Keçeci, hurda bakırın sanayicilerin ortak talebi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Siyasi iktidarımızın, Ekonomi Bakanlığımızın bu konuyu bir kez daha gözden geçirmesi suretiyle kaynak olarak düşündüğümüz bu ülkelerdeki hurda bakırın ithaline izin verilmesini istiyoruz. Hurdaların ülkemize tescil edilmek suretiyle gümrüklerimizden geçirilmesi önemli katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki süreçte Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali, Mısır, Libya, Sudan, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Meksika gibi ülkelerin hurda bakırlarını ülkemize getirerek işlemek istiyoruz. Çünkü Türkiyenin bakır ve kablocuları hurda bakırın yolunu gözlüyor.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Türk sanayisi, hurda bakırın yolunu gözlüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER