Türkiyede İşgücü Göçü Yönetimi Çalıştayı

Türkiyede İşgücü Göçü Yönetimi Çalıştayı -IOM Türkiye Misyon Şefi Sethi: İşsizlik, gençlerin potansiyel becerilerinin azalma nedenlerinden olmaya devam etmekte ve onların kayıt dışı sektörlere yönelmelerini tetiklemektedir


ANTALYA (A.A) - Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Meera Sethi, İşsizlik gençlerin potansiyel becerilerinin azalma nedenlerinden olmaya devam etmekte ve onların kayıt dışı sektörlere yönelmelerini tetiklemektedir dedi.
     Meera Sethi, IOMun İŞKUR ile Ramada Otelde düzenlendiği Türkiyede İşgücü Göçü Yönetimi Çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada, tarihin en fazla insan hareketliliğine tanıklık edilen bir dönemde yaşadıklarını söyledi.
     Gelecek 40 yılda uluslararası göçmen sayısının 215 milyondan 405 milyona çıkmasının beklenildiğini vurgulayan Sethi, bu sayının yarısını göçmen işçilerin oluşturacağını ifade etti.
     Türkiyenin de tarih boyunca farklı göçsel hareketlerden etkinlenen ülkelerden biri olduğunu dile getiren Sethi, Türkiyenin 2011 itibarıyla yüzde 8,5 olan ekonomik büyümesine rağmen bölgesel kalkınma farklılıkları sergileyen sosyo ekonomik profile sahip olduğunu kaydetti.
     Türkiyedeki genç işsizlik oranın 2011de 18,4 olarak gerçekleştiğini anımsatan Sethi, şöyle konuştu:
     İşsizlik, gençlerin potansiyel becerilerinin azalma nedenlerinden olmaya devam etmekte ve onların kayıt dışı sektörlere yönelmelerini tetiklemektedir. Ekonomik güçlükler ve sosyal dışlanmanın neden olduğu bu kombinasyon, hükümet tarafından ele alınması gereken ürkütücü bir faktördür. Türkiyede ekonomik açıdan aktif nüfusun katkısını azamiye çıkarmak hayati öneme sahiptir. Ancak bu şekilde bu nüfusun ekonomik performansı ve sosyal refahı sürdürülebilir ve geliştirilebilir.
     Uluslararası Göç Örgütünün gençlerin göçü ve istihdam konularında hükümet ve hükümet dışı kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduğunu anlatan Sethi, bu konuların Ulusal Gençlik İstihdamı Eylem Planı içinde ele alınabilmesi için Birleşmiş Milletler Ortak Programının desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
     Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da Antalyaya her yıl 40 bin kişinin göç ettiğini söyledi.
     Bu göçün ciddi sorunlar oluşturduğuna dikkat çeken Cevheroğlu, bu sorunların giderilmesi için öngörülen çalışmaların ilgili kurumlarca gerçekleştirildiğini belirtti.
     Cevheroğlu, Türkiyede turizmin başkenti olarak görülen Antalyayı her yıl yaklaşık 12-13 milyon yabancının ziyaret ettiğini kaydederek, Bu kadar yoğun ve dönemsel turizm işsizliği de beraberinde getiriyor. Nisan, mayıs aylarından itibaren devlet kurumlarına yapılan iş başvuruları azalıyor. Antalyada asıl dramatik durum ekim ayında başlıyor. Ekim ayından itibaren turizm sezonunun bitmesiyle insanlar işsiz kalıyor. Bu nedenle dönemsel işsizliği bitirmek istiyoruz diye konuştu.
     Türkiyenin işsizliği yenme konusunda ciddi aşamalar kaydettiğini anlatan Cevheroğlu, Avrupa bu konuda çok iyi sınav vermiyor. Türkiyede günümüzde işsizlik oranı yüzde 9,9 olarak belirlendi. Bunda Türkiyenin büyümesi kadar iş ve iş bulma konusunda ilgili kurumların iyi çalışmasının da rolü vardır dedi.
     Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, Bölgesel Göç ve Kalkınma Uzmanı Marina Manke ile Sethinin işgücü terminolojisi, işgücü politikalarına yaklaşım, göçmenlerin medeni hakları, işgücünde küresel ve bölgesel işbirliği konularındaki sunumlarıyla devam etti.
    
     Muhabir : Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Türkiyede İşgücü Göçü Yönetimi Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER