Türkiyede kırmızı et tüketimi

Türkiyede kırmızı et tüketimi -Uludağ Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayar: Ülkemizde kişi başına et tüketimi sadece kurban bayramlarında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmektedir -Nü


BURSA (A.A) - Halil İbrahim Başer - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiyede kişi başına kırmızı et tüketiminin sadece kurban bayramlarında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabildiğini belirterek, Nüfusun büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu ve yaklaşık 16 milyon öğrencinin bulunduğu ülkemizde bu miktarın arttırılması gerekir dedi.
     Prof. Dr. Mustafa Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı nesiller için yeterli miktarda kırmızı et tüketilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
     Kırmızı et sektörünün mevcut potansiyeline rağmen arzu edilen seviyede gelişmediğini belirten Prof. Dr. Tayar, TÜİK verilerine göre 2010 yılında 2008e göre büyükbaş hayvan sayısında yüzde 1.2, küçükbaş hayvan sayısında ise yüzde 9.1 oranında azalma gerçekleşmiştir. Et üretiminde de 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14.5 azalma görülmüştür. Buna karşın ülkemiz nüfusu daha da artarak 72.5 milyon olmuştur. Türkiyede 12 kilo olan kırmızı et tüketimi, AB ülkelerinde 19.7 kiloya ulaşmıştır. Gıda ürünü tüketiminde gelir düzeyi birinci etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında tüketici alışkanlıkları ve üretimin fazla olması da belirleyici rol oynamaktadır diye konuştu.
     Kişi başına düşen et tüketim rakamlarına bakıldığı zaman, Türkiyenin Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığını anlatan Prof. Dr. Tayar, şöyle devam etti:
     Gelişmiş ülkelerde ve AB ülkelerinde kırmızı et, beyaz ete tercih edilirken, Türkiyede beyaz et tüketim miktarının 2011 yılı verilerine göre 17,9 kilo olduğunu görüyoruz. Maliyetlerin düştüğü, rekabet gücünün arttığı, yeterli tanıtımların yapıldığı beyaz et sektöründe, son 10 yılda üretimle tüketim 4 mislinden fazla artmıştır. Beyaz et sektöründeki gelişmeler gurur verici olsa da beyaz etin, kırmızı etin yerine ikame edilemeyeceği bilinmektedir. Ülkemizde kişi başına et tüketimi sadece kurban bayramlarında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmektedir. Ülkemizde hayvan kaynaklı gıda üretiminin yetersiz ve üretilenlerin de son derece pahalı, toplum katmanlarını oluşturan gruplar arasında gelir dağılımının son derece adaletsiz ve böylece satın alma gücünün çok zayıf olması sebepleriyle, çoğu insanımız için kurban beklenen bir müjdeci gibidir.
    
     -Et stratejik önem taşıyan bir gıda maddesidir-
    
     Prof. Dr. Tayar, gelişme çağındaki bir çocuğun protein ihtiyacını karşılamak için günde 100 gram kırmızı et tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacı da 1-2 gram arasında değişmektedir. Çocuklarda ise bu ihtiyaç daha fazladır. Et, vücudumuzda sentezleyemediğimiz, mutlaka dışarıdan almamız gereken esansiyel (elzem) aminoasitlerin tamamını yeterli miktar ve dengeli oranda içeren temel bir gıdadır. Bu aminoasitler büyüme ve gelişmede büyük rol oynar, bu nedenle çocukların et tüketmesi önemlidir. Bir ülke için et stratejik önem taşıyan bir gıda maddesidir. Kurban Bayramında, yaklaşık olarak 600 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yüzde 25idir.
     Kırmızı etin beslenme içerisinde çok önemli bir yere sahip olmasına karşın, TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde tüketim yüzdesinin diğer gıda grupları içerisinde sadece yüzde 3 olduğunu aktaran Prof. Dr. Tayar, Nüfusun büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu ve yaklaşık 16 milyon öğrencinin bulunduğu ülkemizde bu miktarın arttırılması gerekir. Çocukların dengeli ve yeterli beslenmesinin yanı sıra, tükettikleri gıdaların güvenilir ve kaliteli olmasına da dikkat edilmelidir ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Türkiyede kırmızı et tüketimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER