Türkiyenin ABye üyelik süreci

Türkiyenin ABye üyelik süreci -AB Türkiye Delegasyonu Basın ve Enformasyon Koordinatörü Fantaroni: -Pozitif Gündemin altındaki başlıklardan bir tanesi de vizelerin kaldırılmasıdır. Bu konuda sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum -


KAYSERİ (A.A) - AB Türkiye Delegasyonu Basın ve Enformasyon Koordinatörü Stefano Fantaroni, Pozitif Gündemin altındaki başlıklardan bir tanesi de vizelerin kaldırılmasıdır. Bu konuda sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum dedi.
     Fantaroni, Kayseri Ticaret Odası tarafından yürütülen Türkiyede AB Bilgi Merkezleri Ağının Desteklenmesi Projesi kapsamında düzenlenen Gençlik Konferansı için bulunduğu Kayseride, gazetecilerle bir araya geldi.
     Basın mensuplarının, Türkiyenin ABye üyelik sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan Fantaroni, müzakerelerde son 2.5 yıl içinde açılan ya da kapanan bir başlık olmamasının kendilerini üzdüğünü söyledi.
     Fantaroni, şöyle devam etti:
     Sayın Egemen Bağışın dün komisyon üyeleriyle yapmış olduğu toplantıda söylediğini tekrar edeceğim; İki tarafın da şimdiye kadar yaptıklarının iki katı fazla çalışması gerekir ki ilişkilerimize yeni bir başlangıç yapalım ve hız kazandıralım. Belki biliyorsunuzdur, Mayıs ayında Pozitif Gündem diye bir şey başlattık. Bu aslında katılıma kurulmuş bir köprüdür, katılımın üzerinden geçen bir köprü değildir. Pozitif Gündemin altındaki başlıklardan bir tanesi de vizelerin kaldırılmasıdır. Bu konuda Brükselde yapılan çalışmalar biliniyor. Bu konuda sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum. Pozitif Gündem, katılım sürecine yeni bir hız yeni bir ivme kazandırmak için başlattığımız bir proje. Umarım 2013ün başında, bu zorlu 6 ay sonrasında, olumlu gelişmeleri duyarız.
    
     -AB İlerleme Raporunun yankıları-
    
     Fantaroni, yaklaşık 1 ay önce açıklanan gelişme raporunun medyada ve politik alanlarda çok sert tepkilere neden olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
     Ulusal medyada bu gelişme raporu ile ilgili 2 bin kadar makale gördük. Bu aslında ABnin Türkiyede ne kadar önemli olarak algılandığını gösteriyor bize. Bu gelişme raporunda ortak bir çözüme nasıl ulaşabiliriz, nasıl gelişim sağlayabiliriz onun yolunu göstermeye çalışıyoruz. Aslında bu gelişme raporu sadece olumsuz şeylerden bahsetmiyor, Türkiyenin birkaç alanda olumlu gelişmelerinden de bahsediyor. Eleştiri yapmış olduğumuz konular da zaten bir sır değil, biz bunu, sürekli olarak hangi konularda gelişim sağlanması gerektiğini Türk politikacılara veya bu konu ile ilgilenenlere söylüyoruz.
     Ben aslında çok umutluyum, Türkiye ile AB arasındaki ikili ilişkilerin ilerleyeceğine inanıyorum ve ayrıca önümüzdeki yıl, Türkiyenin ABye katılımı ile ilgili de tekrar iyi bir başlangıç yapabileceğimiz konusunda umutluyum. Biz delegasyon olarak da bu konuya çok umutlu ve çok olumlu bakıyoruz. Cumhurbaşkanı 1 Ekimde TBMMnin açılışında yaptığı konuşmada, AB uyum yasalarına önem verilmesi gerektiğini söylemişti, Başbakan Erdoğanın da Kasımda, ABnin Türkiye için çok önemli bir stratejik partner olduğunu söylemesi bizim için önemli.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Türkiyenin ABye üyelik süreci Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER