Türkiyenin bilinen en yaşlı kavak ağacı

Türkiyenin bilinen en yaşlı kavak ağacı -Kütahya Orman Bölge Müdürü Eryiğit: Domaniçteki 300 yıllık kavak ağacı, Türkiyenin bilinen en yaşlı kavak ağacıdır


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, Türkiyenin bilinen en yaşlı kavak ağacının, Domaniç ilçesindeki 300 yıllık ağaç olduğunu bildirdi.
     Eryiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütahyanın, anıt ağaçlar bakımından zengin bir il olduğunu söyledi.
     İlde 122 anıt ağaç bulunduğunu belirten Eryiğit, İlimizdeki 800 yaşında, bin yaşında çamlar, ardıçlar, meşeler, kestane ağaçları, Kütahyanın bağlı olduğu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce önceki yıllarda tescil edildi dedi.
     Eryiğit, Domaniç ilçesine bağlı Çukurca beldesinin Ilıcaksu Mahallesinde bulunan kavak ağacının da önceki yıllarda koruma altına alındığını ifade etti.
     Normalde kavak ağaçlarının 20-30 yıl yaşadığını dile getiren Eryiğit, şöyle konuştu:
     Domaniçteki 300 yıllık kavak ağacı, Türkiyenin bilinen en yaşlı kavak ağacıdır. Hatta dünyada 300 yıldan fazla yaşayan kavak ağacı olduğunu duymadık. Bu anıt ağaç, asırlara dayanan ve hala yaprakları canlı bir ağaçtır. Dibindeki suyun sıcaklığı ise yaz, kış değişmez. Hep 18 derece sıcaklığa sahiptir. Oksijen kaynağı olan bir sudur. Bu su, çevredeki bütün bitkilere hayat verir. Burası aynı zamanda mesire alanı olup, halkın dinlenip eğlenebildiği bir yerdir.
     Eryiğit, gövdesinin çevresi 8,20 metre, yarıçapı 2,61 metre, boyu 35 metre olan kavak ağacının yanında, 800 yaşında olduğu tahmin edilen 27 metre boya sahip meşe ağacı bulunduğunu sözlerine ekledi.
    
     -Sarıkız Efsanesi-
    
     Kavak ağacının dibinden çıkan kaynak suyu ile ilgili asırlardır anlatılagelen efsaneye göre, bölgede, Bursanın Keles ilçesine bağlı Düvenli köyünde yaşayan Sarı Kızın, rüyasında gördüğü ak sakallı birisinin davet etmesi üzerine evden kaçtığına ve Ilıcaksuya geldiğine inanılıyor.
     Efsanede, kız kardeşlerinin evden kaçmasına ilişkin dedikodulara inanan ağabeylerinin onu arayıp Ilıcaksuda bulduğu, tam yakalayacakken kaybolduğu belirtiliyor.
     Sarı Kızın kaybolduğu alanda çıkan kaynak suyunun, çevresinde yaşayanlara bolluk, bereket getirdiği var sayılıyor.
     Bir inanışa göre de bu suyun yanında edilen Yağmur Duasının kabul olduğu ifade ediliyor.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türkiyenin bilinen en yaşlı kavak ağacı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER