Türkiyenin erkenci sofralık kayısı ihracatında artış

Türkiyenin erkenci sofralık kayısı ihracatında artış


MERSİN (A.A) - Türkiyenin sofralık erkenci kayısı ihracatı, son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda artış gösterdi.
     Ekonomi Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiyenin sofralık kayısı ihracatının önemli bir bölümünü karşılayan Mutta kayısı ihracatını artırmak amacıyla yapılan planlı-programlı çalışmalar neticesinde, üretim-pazarlama-ihracat zincirinde ilk ayak olan üretim aşamasına, önem verildi.
     Çalışmayla, yörenin o güne kadar değerlendirilememiş ve ekonomisine katkısı arzulanan seviyede olmayan kayısı üretiminde kalite ve ihracat vizyonu ön planda tutularak, üreticinin uzun dönemde ihracatın artışından en yüksek payı alması ve kayısının yöre ekonomisine katkısının artırılması hedeflendi.
     Sektör temsilcileri, üreticiler ve ihracatçıların katılımıyla gerçekleştirilen ortak akıl toplantılarında İzlenebilirlik Sistemi Türkiyede ilk defa Mut ilçesinde uygulanarak yüzde 97 izlenebilirlik oranına ulaşıldı.
     Kayısı ihracatının artırılması amacıyla yapılan çalışmalar sonrasında Türkiyenin sofralık erkenci kayısı ihracatı geçen yılın Mayıs-Haziran dönemine göre miktar bazında yüzde 122 oranında artış göstererek 14 bin 850 tondan 33 bin tona ulaştı. Değer bazında da yüzde 66 oranında artarak 12 milyon 500 bin dolardan 20 milyon 726 bin dolar düzeyine yükseldi.
     Sektörde kaydedilen ihracat artışı ile hem üreticinin toplam gelirinde, hem de Türkiyenin ihracat performansında önemli artış kaydedildi.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Türkiyenin erkenci sofralık kayısı ihracatında artış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER