Türkiyenin ilk raylı sistemler öğrencileri

Türkiyenin ilk raylı sistemler öğrencileri -Türkiyede sadece KBÜde bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünde eğitim gören 99 öğrenciye bu yıl 130 öğrenci daha eklenecek -Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümünden mezun olan


KARABÜK (A.A) - Türkiyede sadece Karabük Üniversitesinde (KBÜ) bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümünde eğitim gören 99 öğrenciye, bu yıl 130 öğrenci daha eklenecek.
     Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede hiç eğitimi olmayan raylı sistemler mühendisliği bölümünü geçen yıl açtıklarını ve ilk yıl öğrencilerin hazırlık okuduklarını söyledi.
     Bu bölümü bitiren öğrencilerin Türkiyenin ilk raylı sistemler mühendisleri olarak Devlet Demir Yollarında, araştırma geliştirme birimlerinde ve özel sektörde uzmanlık alanlarına göre istihdam edileceklerini ifade eden Uysal, şöyle konuştu:
     Ülkemizin raylı sistemler teknolojileri hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamak, matematik, fen ve mühendislik bilgilerini bu alandaki sorunlara uygulama becerisi kazandırarak, öğrencileri başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlamayı hedefledik. Raylı sistemler mühendisliği sorunları belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deneysel tasarım yapıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmaktır. Üniversitemiz raylı sistemler konusunda Türkiyede hatta dünya ülkelerinde söz sahibi olacak. En büyük avantajımız Karabük Demir Çelik Fabrikalarına (KARDEMİR) sahip olmamız ve bu fabrikada Türkiye hatta birçok dünya ülkesinde olmayan rayların üretilmesi.
     Raylı sistemler mühendisliğine başka ülke üniversitelerinin de ilgi duyduğunu ifade eden Uysal, Sudan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Khartoum Üniversitesi ile raylı sistem mühendisliği, bilgi alışverişi ve öğrenci değişimi konularında protokol imzaladık, buradan gelecek öğrencilere eğitim vereceğiz. Bilginin paylaşıldıkça büyüyeceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda Karabük Üniversitesi uluslararası alanda iş birliğine devam edecektir diye konuştu.
    
     -Çift Diploma olanağı-
    
     Türkiyede sadece Karabük Üniversitesinde bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümünü bitiren öğrencilerin, makine mühendisliği derslerinin yanı sıra birkaç ders daha görerek hem raylı sistem, hem de makine mühendisliği diploması alabildiğini vurgulayan Uysal, şöyle devam etti:
     Hazırlık sınıfı ile toplam 5 yıl eğitim görecek öğrenciler, bölüm derslerinin yanında makine mühendisliği dersleri de alacak. Öğrenciler eğitim görecekleri beş yıl içerisinde, hazırlık yılından sonra ilk yıl temel bilimler eğitimi, ikinci yıl temel mühendislik eğitimi, üçüncü ve dördüncü yılda ise uzmanlık eğitimleri alarak, alt yapı, jeoloji, zemin mekaniği, yapı çeşitleri statiği ve mukavemeti, raylar, üst yapı, temel makine elemanları, raylı araç mekaniği-dinamiği, temel üretim teknikleri, demiryolu malzemeleri, mekanik titreşimler, sinyalizasyon ve kontrol sistemleri konularında uzmanlaşıyorlar.
    
     -İlk olmanın ayrıcalığını yaşıyoruz-
    
     Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü I. sınıf öğrencisi Kaan Kadir Yüksel ise ilk olmanın ayrıcalığını yaşadıklarını vurgulayarak, Raylı Sistemler Mühendisliğini tercih etmekten ve bu bölümde eğitim görmekten son derece mutlu olduğunu söyledi.
     Türkiyenin ilk Raylı Sistemler Mühendisi olmak bir ayrıcalıktır diye konuşan Yüksel, mezun olduğunda kolaylıkla iş bulabileceğimi düşündüğünü kaydetti.
    
     Muhabir: Ahmet Özler/Sinan Özmüş
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Türkiyenin ilk raylı sistemler öğrencileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER