Türkiyenin katı atık sorunu çözülüyor

Türkiyenin katı atık sorunu çözülüyor -Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: "2012 yılı itibari ile ülkemizde katı atık düzenli depolama tesisi 69 adet olup, bu tesisler ile toplam 903 belediyede 44,5 milyon nüfusa hizmet verilmekted


TRABZON (A.A) - Zafer Sel - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "2012 yılı itibari ile ülkemizde katı atık düzenli depolama tesisi 69 adet olup, bu tesisler ile toplam 903 belediyede 44,5 milyon nüfusa hizmet verilmektedir" dedi.
     Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede evsel katı atıkların uzun süre vahşi çöp depolama sahalarında depolandığını, bu sahaların hem çevresel hem de insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.
     Geçmişte bu alanların kontrol dışı kaldığını ifade eden Erdoğan, "Buralarda yangın, patlama ya da çöp kayması gibi sorunlar nedeniyle can kayıpları yaşanmış, çöpler uygun olmayan verimsiz bir şekilde depolanmıştır" diye konuştu.
     Belediyelerin toplama ve bertaraf yükümlülüğünde olan atıkların, entegre bir yaklaşımla yönetilmesinin esas olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
     "Bu kapsamda yapılan çalışmalar doğrultusunda 2003 yılına kadar 15 olan katı atık düzenli depolama tesisi 2008 yılında 38e, 2009 yılında 41e ulaşmıştır. 2012 yılı itibari ile ülkemizde katı atık düzenli depolama tesisi 69 adet olup, bu tesisler ile toplam 903 belediyede 44,5 milyon nüfusa hizmet verilmektedir."
     Entegre atık yönetiminin sağlanması amacıyla altyapı tesisleri arasında yer alan katı atık bertaraf tesislerinin sayısının maksimum 130a çıkarılmasının hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bu doğrultuda 2013 yılı sonunda katı atık düzenli depolama tesisi sayısı 80e, 2017 yılı sonunda 130a, atık bertaraf hizmeti verilen nüfus oranı ise yüzde 77ye çıkarılacaktır" dedi.
    
     -"Atığın kaynağında azaltılması ve ayrı toplanması sağlanacak"-
    
     Atık getirme merkezlerine ilişkin mevzuat çalışmaları tamamlanarak, öncelikle nüfusu 400 binin üzerinde olan belediyelerden başlayıp atık toplama merkezleri oluşturulacağını dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:
     "Bu noktalarda toplanacak atıklardan yeniden kullanılma imkanı olanlar, geri dönüşüme sunulacak, geri kazanım imkanı artırılacak, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile atığın kaynağında azaltılması, ayrı toplanması sağlanacak. 2013 yılı sonunda nüfusu 400 binden fazla olan 37 belediye bünyesinde, 2017 yılı sonunda ise nüfusu 10 bin ve üzeri olan 550 belediyede atık getirme merkezleri oluşturulacak. Özellikle küçük belediyelerde ölçek ekonomisi gözetilerek, birlik modeli ile toplu çözüme yönelik atık getirme merkezleri teşvik edilecek."
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Türkiyenin katı atık sorunu çözülüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER