Türkiye

Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu -TİM Başkanvekili Güreli: Biz dünya ekonomisine çok uzun seneler hep batı penceresinden baktık. Son 10 senede batının dışında, kuzeyimizde, güneyimizde, doğumuzda da pencer


BURSA (A.A) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Ali Nedim Güreli, Biz dünya ekonomisine çok uzun seneler hep batı penceresinden baktık. Son 10 senede batının dışında, kuzeyimizde, güneyimizde, doğumuzda da pencereler olduğu ve dünya ekonomisine bunların hepsine birden bakmak gerektiğini öğrendik dedi.
     Güreli, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğince (OİB) Hilton Bursa Otelinde düzenlenen Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumunda yaptığı konuşmada, Türkiyenin, 2011 yılında 135 milyar dolar ihracat yaptığını ve 375 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaştığını hatırlatarak, bu yıl ise muhtemelen 150 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılacağını bildirdi.
     256 milyar dolar olan ilk 8 aylık dış dış ticaret hacminin de muhtemelen ciddi şekilde artacağını belirten Güreli, şunları kaydetti:
     İlk 6 aydaki 3,1 büyüme Türkiye için ciddi bir başarıdır, en azından bizim açımızdan. Türkiye ilk 7 ayda 8,8 milyar dolar direkt yabancı yatırım alabilmiş bir ülkedir. Büyümedeki ve dış ticaretteki gelişme, istihdama da olumlu etkiler yapmaktadır. Türkiyede son yıllarda en azından istatistiksel olarak ciddi bir ekonomik gelişme ölçüsü vardır. Ciddi bir ekonomik büyümeyi becerebilmiş bir ülkedir Türkiye. 772 milyar dolar milli geliri vardır, bu sene artacaktır inşallah. Kişi başı da 10 bin 500 dolar milli geliri vardır.
     Güreli, Türkiyenin diğer bir cezbedici tarafının da 75 milyonluk nüfusu olduğunu, ancak ağırlıklı genç nüfusa sahip olmasının da ayrıca cazibe merkezi olmasını sağladığını ifade ederek, son 10 senede Türkiye iş hayatındaki başarı öyküsünde, ekonomi yönetiminin bir değişikliği olduğuna dikkati çekti. Güreli, şöyle devam etti:
     Biz dünya ekonomisine çok uzun seneler hep batı penceresinden baktık. Son 10 senede batının dışında, kuzeyimizde, güneyimizde, doğumuzda da pencereler olduğu ve dünya ekonomisine bunların hepsine birden bakmak gerektiğini öğrendik. Batı penceremiz sonuna kadar açık olmakla beraber, işte şimdi bugün gördüğümüz gibi civarımızdaki fırsatları ve ülkeleri daha yakın tanıdık ve onlarla da batı ekonomisinde yapılacak büyüklükte, belki ondan daha büyük işler yapabileceğimizi keşfettik ve öğrendik. Şu salonda bulunan Rusya Federasyonu ve Tataristan ile olan tarihi bağlarımız, yakınlığımız vesaireyi anlatmayacağım, ama yüzlerce, binlerce yıllık kültürü olan ülkelerle ticaretteki tek kuralın, menfaat ve kar olduğunu bilmeme rağmen, bu tür ülkelerle ticaret yapmanın ayrıca keyifli olduğunu bilen bir insanım. Ben komşularımızla, bu tarihi bağları olan ülkelerle iş yaparken ayrıca keyif duyuyorum.
    
     -Otomotivde ihracat hedefi 20 milyar dolar-
    
     OİB Başkanı Orhan Sabuncu da Türk otomotiv endüstrisinin son 6 yılın ihracat şampiyonu olduğunu belirterek, yılın ilk 9 aylık verilerine bakıldığında da şampiyonluklarının sürdüğünü, bunun kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi.
     Türk otomotiv sektörüne ilişkin ayrıntılı bilgi veren Sabuncu, Türkiyenin üretimine baktığımızda, 2011 yılında Türkiye, dünyada 17nci, ABde 6. büyük üreticidir. Fakat özellikle hafif ticari araçlar ve otobüs üretimine baktığımızda Avrupanın üretim lideridir. Türkiyede, 4 binden fazla KOBİ, 200den fazla yabancı yatırımcı, 200 bin çalışan ve 8,5 milyar dolar ihracat yapan bir yan sanayi mevcuttur diye konuştu.
     Sabuncu, Türk otomotiv sektörünün ihracatına da değinerek, şu bilgileri verdi:
     Geçen sene 20,4 milyar dolarlık bir ihracatımız gerçekleşti. Bunun otomotiv yan sanayi olarak 8,5 milyar, ana sanayi olarak da 11,9 milyar dolarlık bir ihracatımız oldu. 2008, en fazla ihracat yaptığımız yıl olarak gerçekleşti, 24,7 milyar dolarlık bir ihracatımız oldu. Gerek yan sanayi gerek ana sanayi üretimleri 170 ülkeye gitmektedir. ABnin payı yüzde 72dir. Üretilen araçların yüzde 67si ihraç olmaktadır. İhracatta Almanya birinci sırada, ardından Fransa, İtalya ve İngiltere gelmektedir. Üretim olarak 2011 yılında 1 milyon 189 bin adetlik üretim olmuştur ve bu tüm zamanların en yüksek rakamıdır, bu sene üretim beklentimiz 1 milyon 100 bin adet, ihracat geçen sene 791 bin adet gerçekleşti, bu sene 770 bin civarında bekliyoruz. 2011 yılında 20,4 milyar dolar olan ihracat rakamını, bu sene 20 milyar dolar olarak hedefliyoruz.
    
     -Rusya ile 34-35 milyar dolarlık bir ticaret hacmi-
    
     Rusya Federasyonunun Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy de dünya ekonomisinde bir düşüş eğiliminin olduğuna dikkati çekti. Ivanovskiy, buna rağmen Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmin, yüzde 12lık artış sağlandığını belirterek, şunları kaydetti:
     Bu konservatif tahminler temelinde 34-35 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmış olacağız yıl sonunda. 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefleniyor liderler tarafından. Önümüzdeki yıldan itibaren büyük bir kapasiteyle nükleer santral yapımına başlanacak Akkuyada. Aynı şekilde bugün tartışılan projeler gerçekleşmeye başlayacak ve bunlar bu hedeflere ulaşmak için birer temeldir.
     Bursa Valisi Şahabettin Harputun da katıldığı toplantıda, yapılan konuşmaların ardından, Coşkunöz Holdingin Tataristanda hayata geçireceği yeni yatırımın imza törenine geçildi. Coşkunöz Holding Genel Koordinatörü Cenk Yöney ile Ford Sollers Yönetim Kurulu 1. Başkan Yardımcısı Adil Şirinov tarafından imzalanan anlaşma ile Coşkunöz, Ford Sollersin büyük ve orta ölçekli presli parçaları ve kalıp üretimi tedarikçisi olacak.
     Coşkunöz Holding Genel Koordinatörü Cenk Yöney, ayrıca Kamaz Genel Müdürü Sergey Kogogin ile de iyi niyet anlaşması imzaladı.
     Forumun ardından, ikili görüşmelere geçildi.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER