TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı:

TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı: 6335 sayılı değişiklik yasası ile Türk Ticaret Kanunu ana felsefesinden, merkezinden, amacından uzaklaşmıştır


MALATYA (A.A) - Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Nail Sanlı, 6335 sayılı değişiklik yasası ile Türk Ticaret Kanununun ana felsefesinden, merkezinden ve amacından uzaklaştığını savundu.
     Sanlı, Ramada Altın Kayısı Otelinde Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasının düzenlediği Merkezi Sicil Kayıt Sistemi Bilgilendirme ve Eğitim Seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, 2012 yılının biraz yoğun ve yorucu bir geçtiğini belirterek, Türk Ticaret Kanununun değiştirilerek yeni kanunun yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
     Kanunun hazırlık ve yasalaşma sürecinin 10 yılı bulduğunu anlatan Sanlı, yeni Türk Ticaret Kanunu ile çok şeyin değişeceğini ümit ettiklerini, halka açık şirketlerin çoğalacağını düşündüklerini kaydetti.
     Rekabet gücünü artıracağı umuduyla, TÜRMOB olarak hazırlık sürecinden yasalaşma sürecine kadar yeni Türk Ticaret Kanununun her safhasında ve ortamında katkı sunduklarını belirten Sanlı, Yasa yürürlüğe girdi. Ne olduysa ondan sonra oldu. Sanki 10 yıllık bir yasalaşma süreci geçirmemiş gibi çeşitli kesimlerden birtakım bazı olumsuz sesler yükselmeye ve kanun eleştirilmeye başlandı dedi.
     Kanuna yönelik eleştirilere değinen Sanlı, cezaların gözden geçirilmesi ve hürriyeti bağlayıcı cezaların tamamen kaldırılması yönünde talepler olduğunu kaydetti. İş dünyasının, kanunda geçen işletmelerin zorunlu olarak internet sitesi oluşturmasına yönelik uygulamayı eleştirdiğini ifade eden Sanlı, Türkiyede bütün şirketlerimiz patron, yani aile şirketidir. Şirketlerin kasası şirket sahibinin cebi gibi kullanılır. Şirket paralarının kullanılmasına yönelik getirilen tedbirler, yasaklar eleştirilmeye başlanmıştı. Son olarak da kanunla şirketlerin bilgi ve belgelerinde yapılan değişiklikler eleştiriliyordu. Bunların üzerine Türk Ticaret Kanununun gözden geçirilmesi gündeme geldi. 6335 sayılı değişiklik yasası tartışılmaya başlandı ve yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle Türk Ticaret Kanunu ana felsefesinden, merkezinden, amacından uzaklaşmıştır. İlk felsefesinde ve ilk heyecanında değildir diye konuştu.
     Türk Ticaret Kanununun Türkiyedeki 800 bin firmayı denetime tabi tutmayı hedeflediğini kaydeden Sanlı, şunları söyledi:
     660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiyede yeni bir kurum kuruldu. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu. Bu kurum, Türk Ticaret Kanununun ön gördüğü denetimler yapılacak diye, bu denetimlere gözetim yetkisi için kuruldu. Peki nerede bu denetim. Bu kurumun yapmış olduğu ve Bakanlar Kuruluna vermiş olduğu bir ön çalışmaya göre denetim kriterleri 800 bin firmadan nereye düştü- Denetime tabi olacak firmaların kriterleri var. 150 milyon aktif kıymeti olacak. 200 milyon cirosu olacak. 500 ve üstü çalışanı olacak. Böyle bir firmaya sahip olan bir mali müşavir var mı burada. Bırakın burayı Türkiyede de çok az. Bu kriterlere uyacak firma sayısı Türkiyede bin 500 ile 2 bin firma arasındadır. Tamamı aktif olsa bile bin 800 civarında bir firmaya tekabül edecek bir denetim dünyası çiziliyor şu anda. Duyduk ki Bakanlar Kurulu kararına veri teşkil edecek bu kriterlerin içerisinden belediye iktisadi teşekkülleri ile kamu iktisadi teşekkülleri de 2014e kadar ertelenecek şekilde çıkarılıyor. Bunlar da çıkarıldığı zaman Türkiyede denetlenecek maksimum firma sayısı bin 500ü geçmeyecek. Bin 500 firma için mi biz yıllarımızı verdik.
     Sanlı, yasanın mutlaka ana felsefesine geri dönmesi gerektiğini ifade etti.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER