Tuza Dikkat Haftası

Tuza Dikkat Haftası -Çorum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kılıç: -Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının ö


ÇORUM (A.A) - Çorum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Tuncer Kılıç, fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncına neden olduğunu, yüksek kan basıncının ise Türkiyede ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörü olduğunu belitti.
     Kılıç, Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, tuzun vücuttaki suyun tutulması, kas ve sinirlerin çalışması için gerekli olduğunu belirtti.
     Aşırı sıcaklarda, fazla beden hareketlerinde terlemeyle, ateşli hastalıklarda terleme ve idrarla, ishallerde ise dışkıyla su ve tuzun kaybedildiğini ifade eden Kılıç, Bu nedenle rahat ortamda yaşayan kişinin tuz gereksinmesi azken, ağır işte çalışanların, aşırı sıcaklardan korunamayanların, sık ishal olanların tuz gereksinmesi fazladır. Tuz vücuttaki asit-baz dengesini ayarlar, idrarın oluşumunda çok etkilidir dedi.
     Tuzlu tatlara bağımlılığın çocukluk çağlarından itibaren kazanıldığını vurgulayan Dr. Kılıç, şunları kaydetti:
     Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi olan 6. aydan itibaren verilen besinlere 1 yaşına kadar kesinlikle tuz ilave edilmemeli. 1 yaş sonrasında ise minimum düzeyde kullanılmalıdır. Tuzu gereğinden çok aldığımızda, kandaki tuz miktarı artar ve susarız. Sonuçta su içme gereği duyarız. İçilen su ile birlikte fazla tuz, idrarla, terleme yoluyla dışarı atılır. Ancak böbreklerde, karaciğerde bozukluk olursa, tuz dışarı atılamaz. Kanda miktarı artar ve suyu da çekerek vücudun belirli yerlerinde ödem denilen şişkinlikler oluşturur. Aşırı terleyenlerde, ishalde ve günde 4 litreden fazla idrar çıkaranlarda tuz alımı artırılmalıdır. Hiç tuz ilave etmeden besinlerin içindeki tuzlardan dahi bu miktarı karşılamak mümkündür. Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır.
     Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Türkiyede tuz tüketiminin, Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğunu öne süren Kılıç, Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram iken, Türkiyedeki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 18 gramdır. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür dedi.
    
     Muhabir: Gazi nogay
     Yayıncı: İsmail Çimen
<< Önceki Haber Tuza Dikkat Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER