TZOB Genel Başkan Vekili Sorman:

TZOB Genel Başkan Vekili Sorman: -Türkiyede üretim planlaması olmadığı için yaklaşık 45, 50 milyar dolar tarımsal israf söz konusu. Hedefimiz Türkiyede tarımsal üretim planlamasının yapılması ve çiftçilerimizin gelir seviyesinin


MUĞLA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Vekili Nuri Sorman, Türkiyede üretim planlaması olmadığı için yaklaşık 45,50 milyar dolar tarımsal israf söz konusu. Hedefimiz Türkiyede tarımsal üretim planlamasının yapılması ve çiftçilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi dedi.
     Sorman, Muğla Öğretmenevinde yapılan toplantıda il ve ilçe ziraat odaları başkanlarıyla bir araya geldi. Sorman, burada yaptığı konuşmada, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktarın direktifleri doğrultusunda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tarım politikalarının sivil toplum örgütleri vasıtasıyla uygulanmasını temin için tüm illeri dolaştıklarını söyledi.
     İllerde tarımsal sorunlar üzerine yapacakları görüşmelerde ortaya çıkan sonuçları rapor haline getirerek Başbakan ve ilgili kurumlara vereceklerini bildiren Sorman, Türkiyede tarımsal üretim planlamasının yapılması ve çiftçilerin gelir seviyesinin yükseltilmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade etti.
     Türkiyenin bir tarım ülkesi olmasına rağmen üreticilerin elde ettikleri gelirin düşük olduğunu savunan Sorman, Türkiyede üretim planlaması olmadığı için yaklaşık 45, 50 milyar dolar tarımsal israf söz konusu. Hedefimiz Türkiyede tarımsal üretim planlamasının yapılması ve çiftçilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi diye konuştu.
     Türkiyenin bu yıl yağışa doyduğunu kaydeden Sorman, Afete dönüşmemesi halinde yağışlar faydalı. Fakat özellikle sele maruz kalan bölgelerde hububat ekili alanlarda bazı zararlar oluştu. Önümüzdeki üretim dönemi sorunsuz geçerse çiftçimiz mutlaka bu yağmurların faydasını görecektir diye konuştu.
     Sorman, samanın bugüne kadar çok değer kazanmayan ve israf edilen bir ürün olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
     Yasak olmasına rağmen daha önce samanlar yakılıyordu. Ama artık Türkiye bu aşamaları geçmiştir. Bunları değerlendirebilmek için sivil toplum örgütlerine öncelik tanınması lazım. Bugün dünyada tarımsal ürün artıklarından biyoenerji üretilmekte, normal enerji fiyatlarından daha yükseğe satılmaktadır. Yem bitkiler ve samanlar değerlendirildiği zaman fiyatlarındaki yüksek artış ve ithal edilmesi gibi sorunların artık yaşanmayacağını tahmin ediyoruz.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber TZOB Genel Başkan Vekili Sorman: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER