Ulusal Kanser Haftası

Ulusal Kanser Haftası -Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir: -Bazı tedbirler alınarak gelecek 20 yıllık bir zaman diliminde oluşabilecek kanserler en az yüzde 25 azaltılabilir


KAYSERİ (A.A) - Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Kayseri Şube Başkanı ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, Bazı tedbirler alınarak gelecek 20 yıllık bir zaman diliminde oluşabilecek kanserler en az yüzde 25 azaltılabilir dedi.
     Özdemir, Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiyede her yıl yaklaşık 175 bin kişinin kansere yakalandığını, 100 bin kişinin ise bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyledi.
     Türkiyenin kanser tedavisi için her yıl Sağlık Bakanlığı bütçesinin yaklaşık beşte biri olan 2,3 milyon avro harcadığını ifade eden Özdemir, şunları anlattı:
     Kanserle savaşla ilgili kaynakların son derece verimli kullanılması hedeflenmelidir. Çünkü bu konuda sağlığa ayrılan para ciddi oranda artmıştır. Gelişmekte olan ülkemizin ekonomik açıdan eğitim, araştırma ve kalkınmaya harcanması gereken kaynaklarının önlenebilir bir hastalık olan kansere ayrılıyor olması en azından israftır. Duyarlı vatandaşlara düşen görev hem kendi sağlık ve mutluluğu için hem de ülke kaynaklarının israfını önlemek üzere kanser yapıcı etkenlerden kaçınmaktır. Bazı tedbirler alınarak gelecek 20 yıllık bir zaman diliminde oluşabilecek kanserler en az yüzde 25 azaltılabilir.
     Özdemir, kanserden korunmak için öncelikle alkol, sigara ve benzeri bütün kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Vücudun zinde ve formda kalmasını amaçlayan aktif yaşam tarzı benimseyerek mümkün olduğunca şişmanlamamaya çalışılmalıdır. Sağlıklı yaşanabilir çevre bilinci yaygınlaştırılarak kanser yapıcı olduğu bilinen çevresel etkenlerden kaçınılmalıdır. Yapay katkı maddeleri içermeyen, bol posalı gıdalarla beslenmeye gayret edilmeli, örneğin kesilmeyen sütü içmeyip ekşimeyen yoğurdu yemekten kaçınılmalıdır.
     Toplantıda, ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özkan ve Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kaplan da çeşitli bilgiler verdi.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Ulusal Kanser Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER