Üniversite öğrencisi kara havuç posasından dondurma

Üniversite öğrencisi kara havuç posasından dondurma üretti -CBÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tokuşoğlu: Manisada öğrencimizin ürettiği dondurmayı dünya literatürüne kazandıracağız. Şimdi ürünü endüstriyel hale getirmek için


MANİSA (A.A) - Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, 4. sınıfta okuyan bir öğrencisinin tez konusu olarak kara havuç posasından dondurma ürettiğini, bu ürünü endüstriyel hale getirmek için firma aradıklarını söyledi.
     Tokuşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, CBÜ Gıda Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Burcu Severin, tez konusu olarak kara havuç posasından dondurma üretimi konusunda çalıştığını ve bu konuda başarı elde ettiğini belirtti.
     Kara havucun Manisada özellikle Salihli ilçesi yöresinde yoğun olarak üretiminin yapıldığını, ancak bu güne kadar hayvan yemi, şalgam suyu ve gıda renklendiricisi olarak kullanıldığını ifade eden Tokuşoğlu, şöyle konuştu:
     Kara havucun suyu yurt dışına ihraç ediliyor. Yurt içinde tüketimi ise oldukça sınırlı. Yüksek düzeyde antosiyanin düzeyleriyle çekici mavimsi mor renge sahip olan kara havuçtan yüksek ısı, ışık ve pH kararlılığı yüksek ve doğal renklendirici olarak yararlanılması mümkün. Ancak karahavuç posasının doğal mor-kırmızı renk olarak gıda katkısı çalışması ülkemiz için yeni. Halkımız özellikle yapay veya güven verici olmayan orijinli kırmızı renk katkısı konusunda çok duyarlı. Bu konuda, antosiyanin içeriği zengin bu havuçlara ilişkin dünya literatürüne de katkıda bulunmak amacıyla öğrencimiz tez konusu olarak karahavuç posası katkılı dondurma üretti. Doğal olarak renklenen ve antosiyanin zengini olarak ortaya çıkan bu dondurmayı Manisada ürettik, şimdi endüstriyel dondurma için majör bir firma ile protokol çalışması yapıyoruz.
    
     -Ürünü geliştireceğim-
    
     Projenin sahibi Burcu Sever ise uzun süredir Manisanın önemli bir tarım ürünü olan üzüm üzerine araştırma yaptıklarını, araştırmaları sırasında karahavuç bitkisinin üzüme oranla çok daha antosiyanin ve antioksidan içerdiğini fark ettiğini söyledi.
     Bunun üzerine çalışmalarını karahavuç üzerinde yoğunlaştırdığını ve bu bitkiden dondurma ürettiğini anlatan Sever, Ürünün duyusal ve kimyasal analizini yaptık. Sonuçları çok iyi çıktı. Antosiyanin miktarı oldukça yüksek seviyede çıktı ve yiyen herkes tadını çok beğendi. İleri ki zamanlarda bu ürünü geliştirmeye devam edeceğim dedi.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldırım / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Üniversite öğrencisi kara havuç posasından dondurma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER