Üniversite

Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı -Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan: Üniversitedeki hocalarımızı sektöre çekmek istiyorsak, onların önündeki temel bariyerleri açacağız


ANTALYA (A.A) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Üniversitedeki hocalarımızı sektöre çekmek istiyorsak, onların önündeki temel bariyerleri açacağız dedi.
     Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından ATSO Konferans Solonunda düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısında konuşan Ersan Aslan, orta ve yüksek teknoloji ürünlerin üretilmesi, iç piyasada kullanılması ve ihraç edilmesini hedeflediklerini kaydetti.
     Aslan, gayri safi milli hasıladan Ar-Geye ayrılan payın yüzde 3 olduğuna işaret ederek bunun daha da yükseltilmesinin amaçlandığını söyledi.
     Son 20 yılda ihracatta en fazla pay alan ürünlerin başında giyim, tekstil, tarım, hayvancılık, ana metal ve gıda ürünlerinin geldiğini belirten Aslan, bu yıldan itibaren çip ve motor teknolojisi gibi üretimlerin öne çıkması gerektiğini ifade etti.
     Üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerini üretim alanına çekmek gerektiğini de vurgulayan Aslan, Üniversitedeki hocalarımızı sektöre çekmek istiyorsak, onların önündeki temel bariyerleri açacağız. Ama üniversite hocası da odasında oturmayacak, raflarda tozlanacak projeler üretmeyecek dedi.
    
     -Üretilen bilgi, yerleşkelerden çıkmalı-
    
     Burdur Valisi Nurettin Yılmaz da Türkiyede son yıllarda gözle görülen gelişmeler olduğunu ve bu gelişmelere üniversitelerin büyük katkı sağladığını söyledi.
     Üniversitelerde üretilen bilgilerin kütüphane rafları, yerleşke alanı ve öğrenci ile öğretim üyeleri arasından çıkarılması gerektiğini belirten Yılmaz, bilgilerin toplumun faydalanacağı nihai ürünlere dönüştürülmesi, pazarlarda yerini alması gerektiğini kaydetti.
     Vali Yılmaz, Artık üniversiteler bugünkü anlayıştan çıkıp, hem kurumsal olarak varlığını devam ettirebilmeli hem de ticari olarak bazı faaliyetlerde bulunabilmelidir dedi.
     Sanayi kuruluşlarının üretim aşamasında ham madde temininde bir çok sorunla karşılaştığını anlatan Yılmaz, bu sorunların önemli bir bölümünün üniversite ve sanayi işbirliğiyle çözüleceğine inandıklarını dile getirdi. Sanayinin, bilgi ve teknolojiyle desteklenmesi gerektiğini, esas zenginliğin de buradan çıkacağını vurgulayan Vali Yılmaz, aksi takdirde sanayicinin kendini geliştiremeyeceğini bildirdi.
    
     -Her alanda bilimin katkısına ihtiyaç var-
    
     ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak da artık üniversite-sanayi işbirliği kavramı yerine, bilim-toplum entegrasyonu veya sektörel ve bölgesel bilimsel gelişme kavramlarını kullanmak gerektiğini söyledi. Üniversite işbirliğinin sadece sanayide değil, tarımda, turizmde, ticarette de gerekli olduğuna işaret eden Budak, günlük hayatın her alanında bilimin katkısına ihtiyaç olduğuna değindi.
     Batı Akdeniz Bölgesinin yılda 30 milyar doların üzerinde katma değer ürettiğini söyleyen Budak, Batı Akdenizin 26 bölge arasında 7nci sırada yer aldığını belirterek, şöyle konuştu:
     Ancak nüfusa göre sanayi katma değerinde, patent sayısında, teknoloji düzeyinde ve ihracatta bölgemiz 17. sıradadır. Nüfusa göre marka başvuru sayısında Antalya ikinci ildir. Isparta 21inci sıradadır, Burdur biraz daha geridedir. Patent sayısında 2012 yılında Antalya 74 başvuru ile 9uncu sıradadır. Isparta 20, Burdur 8 başvuruya sahiptir. Tescil sayıları ise Antalyada 6, Ispartada 4, Burdurda 3tür. Nüfusa göre patent başvurusunda ise Isparta 16ncı sırada, Antalya ise 18inci sıradadır.
     Üniversitelerin mevzuattan, YÖK denetiminden, bürokrasiden kurtarılması gerektiğini belirten Budak, araştırmacılar ve bilim insanlarının klasik devlet memurları gibi görülmemesini istedi. Budak, Hiyerarşinin olduğu yerde motivasyon ve özgür düşünce gelişemez dedi.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe / Güç Gönel
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER