Üniversiteler kentlerin şekillenmesini sağlıyor

Üniversiteler kentlerin şekillenmesini sağlıyor


IĞDIR (A.A) - Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Bir kentte üniversitenin varlığı, o kentin hem sosyal hem de ekonomik düzeyde şekillenmesi için büyük bir şanstır dedi.
     Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin bulundukları şehirlerde toplumla ilişkisinin gelişmesi, sadece üniversite için değil o toplum için de önemli olduğunu belirterek, üniversitelerin toplum yararına olan ve değişen dünya koşullarına paralel olarak yeniden gözden geçirilmesi gereken kurumlar olduğunu söyledi.
     Üniversitelerin artık birer bilim yuvası olmanın ötesinde anlam taşıdığını belirten Yılmaz, son yıllarda üniversite sayısında önemli bir artış olduğunu ifade etti.
     Üniversite şehir etkileşiminin sonucunda bölgesel kalkınmanın sağlandığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
     Üniversitelerin bulundukları şehre ve bölgeye sağladığı sosyo-ekonomik katkılar gözardı edilemeyecek kadar büyüktür. Üniversitelerin bulundukları şehir ve bölgeye katkılarının en başında üniversitelerde üretilen akademik bilginin çeşitli yollarla topluma yansıtılarak sosyal ve kültürel değerlerin korunmasına ve zenginleşmesine sağladığı katkıdır. Öte yandan hem öğrencilerin hem de akademik ve idari personelin varlığı şehrin ekonomik anlamda gelişmesine ciddi anlamda katkı sağlamaktadır.
     Üniversitelerin ekonomik anlamda bulundukları yere önemli katkılar sağladığının altını çizen Yılmaz, İstihdam oluşturma, üretim artışı, teknoloji transferi, nüfus artışı, ticari sektörlerde hareketlenme, kamu hizmetlerinde çeşitlilik gibi etkinlikler de üniversitenin sağladığı diğer faydalar arasında sayılabilir. Üniversiteleri kurumsal anlamda sadece devlet desteğiyle ayakta durabilen kurumlar şeklinde tarif etmek yanlış olur diye konuştu.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Üniversiteler kentlerin şekillenmesini sağlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER