URTEB Konsey Başkanı Zorlu:

URTEB Konsey Başkanı Zorlu: -Takribi olarak 2003ün ikinci yarısından sonra tamamen Hindistan, Pakistan ve Çin baskısı altındayız -Biz Türk sanayicisi olarak, rakiplerimizle rekabet etme şansımız var ve yapabiliriz. Ama bizim s


BURSA (A.A) - Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) Konsey Başkanı Zeki Zorlu, 2003ün ikinci yarısından itibaren tamamen Hindistan, Pakistan ve Çin baskısı altında olduklarını belirterek, Biz Türk sanayicisi olarak, rakiplerimizle rekabet etme şansımız var ve yapabiliriz. Ama bizim sanayicimiz, karşısındaki sanayicilerin arkasında devlet olduğu için o ülkenin devletiyle dövüşemez, el ense çekemez. Bir ensede bizi yuvarlayıp götürüyorlar dedi.
     Zorlu, birliğin yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, ülke sanayisinin haksız rekabete maruz kaldığını, sanayinin bu haksız rekabetin altında ezilmemesi için birlik olarak harekete geçtiklerini söyledi.
     Bu kapsamda yeni çıkan Türk Ticaret Kanununun da bu çabalara destek olacağını vurgulayan Zorlu, Türkiyenin kalkınmakta olan bir ülke olduğuna dikkati çekti.
     Zorlu, ürettikleri malların haksız rekabet altında ezilmesine tahammül edemediklerini dile getirerek, haksız rekabetin ağırlıkla ucuz işçilik, farklı kur politikası ve devlet desteğiyle yapıldığını belirtti. Zorlu, şunları kaydetti:
     Takribi olarak 2003ün ikinci yarısından sonra tamamen Hindistan, Pakistan ve Çin baskısı altındayız. Buralarda 30 dolar ila 100 dolar arasında işçilik var, örtülü olarak da ayrıca destek veriyorlar. Biz Türk sanayicisi olarak, rakiplerimizle rekabet etme şansımız var ve yapabiliriz. Ama bizim sanayicimiz, karşısındaki sanayicilerin arkasında devlet olduğu için o ülkenin devletiyle dövüşemez, el ense çekemez. Bir ensede bizi yuvarlayıp götürüyorlar. Onun için bizi yönetenler bunu biliyorlar, ellerinden geleni yapıyorlar, ama günün şartlarına göre, rakiplerimiz bizim aldığımız tedbirlerin de üzerine farklı bir şeyler veriyorlar. Çok kısa zamanda, ülkemizin aldığı tedbirler de yetersiz kalıyor.
     Türkiyenin ABye üyelik süreci ve uyum yasaları gerekçe gösterilerek, bazı tedbirlerin tam olarak alınamadığını öne süren Zorlu, bazı kişilerin de haksız rekabetten istifade ederek kolay para kazanma yoluna gittikleri için kendi ülke insanını da işsizliğe sevk ettiklerini savundu. Zorlu, kurdukları birlik aracılığıyla bu konuda bir uyarı görevi yapmayı ve dolayısıyla ülke sanayisi ile işçisini korumaya çalıştıklarını ifade etti.
    
     -Yenilikçilik ve Rekabet Endeksleri oluşturacağız-
    
     URTEB Genel Başkan Yardımcısı Ali Ceylan da yeni yapılan araştırmaların, çok para harcayarak teknoloji üretilemeyeceğini gösterdiğini belirterek, Çünkü teknoloji üretmek bir hayat tarzıdır ve ancak toplum tarafından yenilikçiliğin benimsenmesiyle başarılı olabiliriz dedi.
     Ceylan, en son teknoloji ithal edilse bile teknoloji üretemeyince, dünyada rekabet gücünün artırılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, teknoloji ve rekabet alanındaki değişime dikkat çekmek istediklerini belirtti. Ceylan, şunları kaydetti:
     URTEB olarak gelecek yıllarda, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Türkiyede Yenilikçilik ve Rekabet Endeksleri oluşturacağız. URTEB olarak seminerler, konferanslar düzenleyerek, toplumumuza, teknoloji üretiminin önemini, rekabetin güzel, haksız rekabetin güzel olmadığını anlatmaya çalışacağız. Üniversitelerimizle işbirliği yapıp, yüksek lisans ve doktora tezlerinin teknoloji üretimi ve rekabet konularında yapılmasını sağlamaya çalışacağız.
     Yeni Türk Ticaret Kanunu ile önümüzdeki günlerde haksız rekabet alanında çok önemli değişiklikler yaşanacağını, başka bir deyişle rekabetin baştan aşağı değişeceğini vurgulayan Ceylan, Başta aldatıcı reklamlar olmak üzere, şirketlerin her türlü pazarlama uygulamalarını ve pazar davranışlarını, haksız rekabetten kaçınma anlamında gözden geçirmelerinde yarar vardır dedi.
     (HLK-DOĞ)
<< Önceki Haber URTEB Konsey Başkanı Zorlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER