Uşaklı çiftçilere yeni nohut çeşitleri ve

Uşaklı çiftçilere yeni nohut çeşitleri ve teknikler anlatıldı


UŞAK (A.A) - Uşak merkeze bağlı Muharremşah köyünde çiftçilere, nohut yetiştiriciliğinde yeni tohum çeşitleri ve üretim teknikleri tanıtıldı.
     Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yürütülen Geliştirilen Nohut Çeşitlerinin ve Yetiştirme Tekniklerinin Yayımı Projesi kapsamında Muharremşah köyünde toplantı düzenlendi.
     Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Güngör ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Eğitim ve Yayın Bölümü Başkanı Oğuzhan Ulucan katıldı.
     Güngör, toplantıda yaptığı konuşmada, il genelinde yaklaşık 50 bin hektar alanda nohut ekimi yapıldığını ve yılda 45 ton rekolte elde edildiğini belirtti.
     Bugüne kaar üretimi yapılan yerli nohut türlerinin antraknoz adı verilen zirai hastalığa çok hassas olduğunu ve özellikle yağışın yoğun olarak görüldüğü yıllarda büyük verim kayıplarının yaşandığını hatırlatan Güngör, bu sıkıntıları aşmak için Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından nohut ıslah çalışmaları yürütüldüğünü ve Hisar çeşidi yeni bir leblebilik nohutun 2008 yılında tescil edildiğine dikkat çekti.
     Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Eğitim ve Yayın Bölümü Başkanı Ulucan da yerli nohut çeşitlerinin antraknoz hastalığına çok hassas olması nedeniyle önemli nohut üretim merkezleri olan Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinde, yeni nohut çeşitlerinin ve yetiştirme tekniklerinin tanıtılması için yayım çalışması başlattıklarını belirtti.
     Yeni nohut çeşitleri olan Hisar-08, Yaşa-05 ve Azkan çeşitlerini tanıtan Ulucan, bu çeşitler ve uygulanacak yetiştirme teknikleri ile dekar başına ortalama 120-130 kilo arasında verim alınabileceğinin hesaplyandığını bildirdi.
    
     Muhabir: Soner Kılınç
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Uşaklı çiftçilere yeni nohut çeşitleri ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER