Üstün yeteneklilerin erken üniversite beklentisi

Üstün yeteneklilerin erken üniversite beklentisi -Anadolu Üniversitesi ÜYEP Koordinatörü Doç. Dr. Sak: Lise düzeyindeki öğrencilerin bir üst sınıftan ya da üniversiteden ders alabilmeleri öngörülüyor. Bu çocuklar üniversiteden d


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - TBMM Üstün Yetenekli Çocuklar Komisyonunun, üstün yetenekli çocukların üstten ve yetkin oldukları alanlara ilişkin üniversitelerden ders alabilmesini ve üniversiteye erken başlaması gibi konularda düzenlemeler yapılmasını önermesi üzerine üstün yeteneklilerin erken üniversite beklentisi, heyecan yarattı.
     Anadolu Üniversitesi (AÜ) Üstün Zekalıların Eğitimi Anabilim Dalı tarafından hazırlanan ve TÜBİTAKın destek verdiği Üstün Yetenekliler Eğitim Programı (ÜYEP) Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Sak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Üstün Yetenekli Çocuklar Komisyonunun üstün yetenekli bireyleri ve öğrencileri araştırmaya yönelik Türkiyede ve dünyanın bir çok ülkesinde çalışma yaptığını kaydetti.
     Komisyonun yaptığı çalışmalar sonunda bir rapor hazırladığını ifade eden Doç. Dr. Sak, şöyle konuştu:
     Bu rapor öncelikle Türkiyedeki üstün yetenekli bireylerin farkındalığını yaratmada önemli. Bu, çocukların eğitimleri için olumlu sonuçlar çıkaracaktır. Lise düzeyindeki öğrencilerin bir üst sınıftan ya da üniversiteden ders alabilmeleri öngörülüyor. Bu çocuklar üniversiteden ders alabilir ve bu gelecek yıllarda ders kredisi olarak kullanılabilir. İlk 4 ve ikinci 4 yıllık eğitimler için de çalışma yapılmalıdır. Aileler, okulun ilk 4 yılında çocuğu üstün yetenekliyse heyecanla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Eğitim kurumlarına gidiyorlar. Devlet kurumlarında üstün yetenekliler için programlar yok ya da yetersiz. Aileler üçüncü sınıftan sonra üstün yetenekli çocuğu için herhangi bir eğitim arayışına girmiyor. Bundan dolayı bu çocuklara yönelik eğitim kurumları ilk dört sınıf içinde başlatılmalıdır.
    
     -Bütün fen liseleri, üniversite kampüslerinde açılmalıdır-
    
     Doç. Dr. Sak, üstün yetenekli çocukların eğitimlerinde, eğitimin 4 yıl ertelenmesinin anlamsız olacağını bildirdi,
     Üstün yetenekli çocukların eğitiminin ilk dört yılı için dünyanın bir çok yerinde çeşitli programlar uygulandığını anlatan Doç. Dr. Sak, şöyle devam etti:
     O programları Türkiyenin dinamiklerine uydurmamız gerekiyor. Eğitim programlarında bölgesel dinamikler göz ardı edilemez. Büyükşehirlerde uygulanan bir program küçük kentlerde uygulanamaz. Küçük kentlerde lise düzeyindeki üstün yetenekli çocukların o kentteki üniversiteden ders almak istediği anabilim dalları olmayabilir. Bu nedenle yerel dinamikler göz önünde bulundurulmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, üstün yetenekli çocuklar için genel sınırları ve ölçütleri belirlemelidir. Üstün yetenekli öğrenciler için ayrı sınıflar oluşturması ayrıcalık olarak görülmemelidir. Bu çocuğun yararı ve toplumun faydası için önemlidir. Özel okul ve özel sınıf modeli bu çocuklar için çok önemli. Bu mutlaka uygulanmalıdır. Her ilde, özel sınıf ya da özel okul açılamaz. Okul sonrası programlar ve ek eğitimler verilebilir. Üniversitelerde üstün yetenekli çocuklara yönelik programlar hazırlanmalıdır. Bundan sonra açılacak bütün fen liseleri, üniversite kampüslerinde açılmalıdır. Mühendislik, fen ve teknoloji fakülteleriyle iç içe çalışmalıdır. Böylece daha kaliteli öğrenciler yetiştirebiliriz.
     Doç. Dr. Sak, ÜYEPe öğrenci alımlarının geçen yılın Aralık ayının 24ünde başladığını ve alımın ocak ayı ortasına kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Üstün yeteneklilerin erken üniversite beklentisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER