Vakıflar Haftası

Vakıflar Haftası -Malatyada kutlama programı düzenlendi


MALATYA (A.A) - Malatyada Vakıflar Haftası dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.
     Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Ramada Altın Kayısı Otelde gerçekleştirdiği programın açılışında konuşan Bölge Müdürü Aliseydi Akduman, Vakıflar Haftasının bu yılki temasının "Vakıf Medeniyetinde Şehircilik" olduğunu söyledi.
     Vakıf ve vakfetmenin Türk İslam geleneğindeki yerine işaret eden Akduman, Osmanlı İmparatorluğunun tam bir vakıf medeniyeti olduğunu kaydetti.
     İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Araştırma Görevlisi Muzaffer Yılmaz da "Vakıf Medeniyetinde Şehircilik" konulu bir konuşma yaptı.
     İngilizce şehir ve medeniyet sözcüklerinin birbirlerine yakın anlamlar taşıdığını dile getiren Yılmaz, şehirlerin insanlara kimlik verdiğini, şehri meydana getiren insanın da şehre bir kimlik vermeye başladığını ve bunun için mimariyi kullandığını anlattı.
     Şehre mimari aracılığıyla kimlik katan en büyük uygarlığın Osmanlılar olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Osmanlılardaki vakıf müessesesi burada çok büyük işlev görmüştür. Vakfa ait topraklar Osmanlı Devletinde, 16. yüzyılda toprakların yüzde 20sini oluşturuyordu. Devlet bazı zamanlarda buradan borç bile alıyordu. Vakıf eserleri Osmanlı şehirlerinin siluetine katkıda bulunuyordu. Pek çok Osmanlı sultanı şehrin siluetini bozan yapılaşmaya şiddetle karşı çıkıyor ve yapanların cezalandırılacağını söylüyordu" diye konuştu.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Tuba Karahan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER