Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası -İl Halk Sağlığı Şube Müdürü Köse: Verem, en çok akciğer olmak üzere bütün organlarda oluşabilir


RİZE (A.A) - Rize Halk Sağlığı Şube Müdürü Dilek Ercan Köse, Verem en çok akciğer olmak üzere bütün organlarda olaşabilir dedi.
     Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 06-12 Ocak tarihleri arasında kutlanan 66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası boyunca toplumun verem konusunda bilgilendirilerek, hastalığa karşı her kesimin dikkatini çekmeyi hedeflediklerini söyledi.
     Dünyada tedavi edilebildiği halde en çok ölüme neden olan hastalığın verem olduğuna dikkati çeken Köse, Tedavi görmemiş verem hastalarının öksürük, aksırık, hapşırma gibi solunum yoluyla dışarıya attığı mikroplu havanın solunması ile hastalık bulaşır. Tedavi edilemeyen her hasta 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Bulaşma en çok hasta ile yakın temasta olan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları arasında olur. Tedavi edilen hastalarda 2-3 hafta sonra bulaşıcılık büyük oranda yok olur diye konuştu.
     Hastalığın en çok akciğer olmak üzere bütün organlarda oluşabileceğini ifade eden Köse, şunları kaydetti:
     Hastaların öksürük, balgam, kanlı balgam, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi ve göğüs ağrısı gibi şikayetleri olur. Tedaviye rağmen 2-3 haftadan uzun süren öksürüklerde verem savaş dispanserleri veya aile hekimlerine başvurmak gerekir. Hastalıktan korunmada el yıkama çok önemlidir. Hastalık insandan insana hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden tek kullanımlık mendil kullanmak, hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir. Bol sıvı tüketilmesi, iyi beslenilmesi, evde istirahat edilmeye dikkat edilmesi ve bulunduğumuz kapalı ortamların sık sık havalandırılmaya özen gösterilmesi önemlidir.
    
     Muhabir: Salih Yıldırım
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER