Verem Savaş Eğitim ve Propaganda Haftası

Verem Savaş Eğitim ve Propaganda Haftası


KAYSERİ (A.A) - Kayseri İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Verem Savaş Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.
     Açıklamada, Verem hastalığının bir çok kişinin ölümüne yada sakat kalmasına sebep olduğu ve olmaya devam ettiği belirtildi.
     Açıklama şöyle devam etti:
     Verem hastalığı vücutta bütün organları tutabilir. Akciğer veremi, kemik veremi, cilt veremi, beyin zarlarının veremi bunlara örnek olarak verilebilir. Hastalığın en sık görüldüğü organ akciğerlerdir. Akciğerlerin ve soluk borusunun tutulduğu durumlarda hastanın mikrobu bir başkasına bulaştırma ihtimali vardır. Diğer organ tutulumlarında bulaştırıcılık yoktur. Bulaşma hava yolu ile olur. Akciğer veremi olan ve ilaçlarını düzenli kullanmayan hastaların bulunduğu ortamdaki havada hastanın nefesinden yayılmış olan mikroplar bulunabilir ve ortam havasını uzun süre soluyanlara mikrop bulaşabilir. Fakat mikrop aynı bardaktan su içmeyle, aynı tabaktan yemek yemeyle, havlu, çarşaf benzeri kişisel eşyaların ortak kullanımıyla bulaşmaz.
     Düzenli tedavinin hastalığın geçmesinde büyük önem arz ettiği ifade edilen açıklama şöyle sürdü: Verem hastalığı günümüzde ilaçların düzenli kullanılması durumunda oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. İlaçlarını düzenli kullanan 100 hastanın 95inden fazlası hastalıktan tamamen kurtulur. Hastalığı bulaştırıcı durumları ortadan kalkar ve sağlıklarına kavuşurlar. Hastalığın iyileşmesinde verem için üretilmiş ilaçların kullanımından daha etkili hiçbir yöntem yoktur. Bal, pekmez, keçiboynuzu gibi iyileştirici olduğu halk tarafınca düşünülen yiyeceklerin yada kişinin temiz hava alması amacıyla yüksek rakımlı yerlerde ikamet etmesinin kanıtlanmış herhangi bir iyileştirici etkisi yoktur.
    
     Muhabir: Mustafa Önal
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Verem Savaş Eğitim ve Propaganda Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER