Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası

Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası -Kütahya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Ekici: Verem hastalığının tedaviye başladıktan 10 gün kadar sonra bulaştırıcılığı çok az seviyelere iner


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, verem hastalığının tedaviye başladıktan 10 gün kadar sonra bulaştırıcılığının çok az seviyelere indiğini bildirdi.
     Dr. Ekici, 6-12 Ocak tarihlerini kapsayan Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 8,4 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını ve bunlardan 2 milyonunun yaşamını yitirdiğini belirtti.
     Türkiyede 2011 yılında Veremle Savaş Dispanserlerine kayıtlı verem hastası sayısının 15 bin 679 olduğu bilgisini veren Op. Dr. Ekici, şunları kaydetti:
     Her ne kadar ölümcül bir hastalık olsa da bu hastalığın tedavisi mümkün. Ülkemizde de verem hastalarına, Veremle Savaş Dispanserleri tarafından ücretsiz olarak tedavi ediliyor. Verem, mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Verem mikrobu sadece akciğeri tutar diye bilinir ama vücudun herhangi bir organını da tutabilir. Hastalık halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, akciğerleri tutmuşsa öksürük, öksürükle kan gelmesi, balgam gibi belirtilerle etkisini gösterir. Verem mikrobunun akciğerlerde ve solunum yollarında olması halinde bulaşıcı bir hastalık iken, vücudun başka bölgelerinde bulunan tüberküloz mikrobu bulaşıcı değildir. Verem mikrobu, solunum yoluyla attığımız damlacıkların havada asılı kalması ve başka birinin de bu havayı solumasıyla bulaşır. Sağlıklı birisi bu mikrobu vücuduna aldığında o anda da mikrobu yok edebilir ve kişide hiçbir sorun oluşmayabilir ya da sağlıklı bir kişi mikrobu alır, mikrop vücudunda bir süre kalır ve aylar, yıllar sonra da hasta olabilir.
    
     -Doğru teşhisle tedavi edilmezse hasta ölebilir-
    
     Op. Dr. Ekici, verem mikrobunun başka kişilere bulaşmasının önüne geçmek amacıyla verem teşhisi konulan hastanın yakınlarının da verem taramasından geçirilmesi, hasta olmayan hasta yakınlarının hasta olma olasılıklarını düşünerek koruma tedavisine başlanması gerektiğini duyurdu.
     Doğru teşhisle tedavi edilmediği zaman hastaların ölebileceği uyarısında bulunan Op. Dr. Ekici, Verem hastalığının tedaviye başladıktan 10 gün kadar sonra bulaştırıcılığı çok az seviyelere iner, hatta 2-3 hafta sonra sıfır denecek kadar az bir noktaya gelir ifadelerini kullandı.
     Op. Dr. Ekici, hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenilmesi, bulunulan ortamların sık sık havalandırılması, kapalı ortamlarda çok fazla bulunmamaya özen gösterilmesini ve güneş ışığından yararlanılmasını önerdi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER