Yabancı öğrenciler Türk düğününde

Yabancı öğrenciler Türk düğününde -Türkçe Yaz Okulu kapsamında NEÜnün konuğu olarak Nevşehire gelen 18 ülkeden 22 öğrenci, Mustafapaşa beldesinde kına gecesine katıldı


NEVŞEHİR (A.A) - Türkçe Yaz Okulu kapsamında Nevşehir Üniversitesinin (NEÜ) konuğu olarak kente gelen 18 ülkeden 22 öğrenci, Mustafapaşa beldesinde kına gecesine katıldı.
     Yunus Emre Enstitüsü ile NEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü işbirliğiyle düzenlenen 2012 Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında ülkelerinde Türkoloji bölümünde eğitim alan Afganistan, Polonya, Azerbaycan, Arnavutluk, Letonya, Kazakistan, Romanya, Rusya, Mısır, Ukrayna, Hırvatistan, Makedonya, Fas, Japonya, Kırgızistan, Ukrayna, Moğolistan ve Sudandan gelen 22 öğrenci, Ürgüpün Mustafapaşa beldesindeki kına gecesine katılarak Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu.
     Mustafapaşa beldesinde kına gecesine katılan yabancı öğrenciler, belde halkı ile kısa sürede kaynaşarak Türk oyun havaları eşliğinde dans etti.
     Anadoluya özgü geleneksel orta oyunlarını da ilgiyle izleyen yabancı öğrenciler, muhacirlere özgü düğünlerde dağıtılan turşuların da tadına baktılar.
     Yunus Emre Enstitüsü Görevlisi ve Grup Başkanı Tuyça Obruk, yaptığı açıklamada, dünyanın dört bir tarafından Türkiyeye gelen ve misafir edilen yabancı öğrencilerin, Türk örf ve adetlerini öğrenmelerini istediklerini, organizasyonu da bu amaçla düzenlediklerini söyledi.
     Programa katılan öğrencilerin, ülkelerinde Türkçe eğitimi aldığını belirten Obruk, şunları kaydetti:
     Misafirlerimiz, ülkelerindeki Türk dili edebiyatı bölümleri ve Yunus Emre Türk Kültürleri Merkezlerinde Türkçe öğrenen öğrenciler. Hepsi burslu öğrencilerdir. Yunus Emre Enstitüsünün vermiş olduğu burslarla ülkemize gelmişlerdir. Bu düğünde de ülkemizin renklerini örf ve adetlerini tanıma fırsatı buluyorlar. Bu şekilde Türk milleti ve diğer milletlerarasında güzel bir kaynaşma oluyor. Türk müziğine aşinalar, hepsinin Türk müziği hakkında bilgileri var ve çok mutlular. Hemen dans etmeye başladılar.
    
     -Böyle bir düğün hiç görmedim
    
     Programa Makedonyadan katılan Vanesa Abdulova da, Kına gecesi muhteşem. Çok güzel adetler, çok beğendim. Bizim düğünlerden çok farklı buradaki düğünler. Ama gördüğüm iyi oldu yeni bir şey öğrendim dedi.
     Kırgızistandan gelen Tilek Sharshenbek ise, Bizimkilerden çok farklı bir düğün, ben böyle bir düğün hiç görmedim çok harika. İnsanlar çok neşeli, müzikler çok güzel. Bizim düğünlerde bu kadar çok insan olmaz, müzik bu kadar yüksek sesle olmuyor. Ama burada herkes dans ediyor, çok güzel diye konuştu.
     Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak da Mustafapaşaya 1924 Lozan mübadelesi ile atalarının Selanikten geldiğini ve o günden bugüne geleneklerini devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi.
     Dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencileri beldelerinde ağırlamaktan ve kendi kültürlerini tanıtmaktan son derece mutlu olduklarını ifade eden Ak, şöyle konuştu:
     Bizler o günden bugüne kendi kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz. Bu düğünümüzde de geleneklerimize ne kadar sahip çıktığımız görülüyor. Tabi dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrencilerimize de kültürümüzü tanıtmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bizler yerel yönetimler olarak folklorumuzu, örf, adet ve geleneklerimizi yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz.
    
     Muhabir: Murat Asil/Yücel Velioğlu/Tevfik Işık
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Yabancı öğrenciler Türk düğününde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER