Yağmurlar buğdayda bereket getirdi

Yağmurlar buğdayda bereket getirdi -Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Şahin: -Mayıs ayında yağış olmasıyla ekinler kendini toparladı. Bu yıl dekar başına ortalama 350-400 kilo ürün alındı -En çok sevindiğimiz konu uzun yıllardan beri


ADIYAMAN (A.A) - Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, mayıs ayında yağmurların iyi olmasının buğdayda verimi artırdığını belirterek, Mayıs ayında yağış olmasıyla ekinler kendini toparladı. Bu yıl dekar başına ortalama 350-400 kilo ürün alındı dedi.
     Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayında yağışın fazla olmamasından dolayı üründe düşüş beklediklerini, ancak mayıs ayındaki yağışlardan dolayı ürünlerin kendisini toplayarak güzel bir neticenin ortaya çıktığını söyledi.
     Bu yıl ürünlerde sünenin çok az olduğunu ve buğdayda uzun yıllardan sonra bu kalitenin yakalandığını belirten Şahin, şunları kaydetti:
     2011-2012 hububat sezonu açıldı. Bu yıl nisan ayında yağışların fazla olmamasından dolayı bir düşüş bekliyorduk. Ama mayıs ayında yağış olmasıyla ekinler kendini toparladı. Bu yıl için dekar başına ortalama 350-400 kilo ürün alındı. En çok sevindiğimiz konu uzun yıllardan beri bu kaliteyi yakalayamamıştık. Bu yıl süne hiç olmadı diyebiliriz. Özel sektör ve un sanayicisiyle sürekli görüşüyoruz, buğdayda protein miktarının yüzde 12nin altına düşmediğini belirttiler. Bu çok iyi bir rakam. Süne etkisinin de çok az olduğunu söylediler. Biz uzun yıllardan beri bu zararlı böceklerle mücadele ediyorduk. Tarım Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamızın çalışmaları sonucunda bu yıl bu rakamı yakaladık.
    
     -İmkanlar ölçüsünde primler artırılmalı-
    
     Açıklanan hububat müdahale alım fiyatını desteklediklerini ifade eden Şahin, ancak çiftçinin girdilerinin çok olduğu, bu nedenle devletin özellikle primlerle tarımsal desteklemesini artırması gerektiğini söyledi. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bizim tarımsal girdilerimize bakıldığında ortalama yüzde 40 oranında arttırılmış. Bize fiyat konusunda devletimizin arttırdığı rakamsa yüzde 10dur. Çiftçilik meşakkatli, gideri de yüksek olan zor bir sektör. Bu fiyatlar, giderlerimizi tatmin etmez. Ancak şunu da eklemek istiyorum; Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımızın tarım politikasını destekliyoruz.
     TMOnun, piyasa şartlarında ürün iyi bir fiyata satıldığında fiyatın belirlenmesini piyasaya bıraktığını, ama ürün çok düşük fiyata satıldığında müdahale fiyatıyla müdahale ettiğini anlatan Şahin, Bu politikayı destekliyoruz. Ancak dünyada tarımsal konuda ilerlemiş ülkelere bakıldığı zaman çiftçi primlerle desteklenmiştir. Ton başına 700-800 TL makul fiyat değil. İmkanlar ölçüsünde primler arttırılmalıdır dedi.
    
     -Tarımsal sulama
    
     Tarımsal sulamayla daha fazla ürün alınabileceğini vurgulayan Kemal Şahin, Adıyamanda tarımsal sulama gerçekleştirildiği zaman dekardan alınan ürün miktarının yüzde 300 artacağını savundu. Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
     Adıyamanda üzerinde en fazla durmak istediğimiz konu tarımsal sulamadır. Tarımsal sulama olduğu zaman dekara ürün 700 kilodan aşağıya düşmez. Hatta tarımı iyi bilen çiftçimiz 900 kiloya kadar ürün alabilir. Tarımsal sulama geldiği zaman çiftçimiz yine aynı masrafı yapacak, ama dekarda yüzde 300lük artış olacak. Tarımsal sulama olduğu zaman bu fiyatlar çiftçimiz için çok daha iyi olacak. Biran önce bu tarımsal sulama projelerimizin yapım ihalelerinin yapılması gerekiyor.
    
     Muhabir: Hakan Furkan / Zeynep Yücetaş
<< Önceki Haber Yağmurlar buğdayda bereket getirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER