Yaralı yavru leyleğe yardım eli

Yaralı yavru leyleğe yardım eli -Sındırgıya bağlı İbiller köyünde yuvasından düşerek yaralanan yavru leylek, köy sakinlerinin çabasıyla yeniden sağlığına kavuştu


BALIKESİR (A.A) - Sındırgı ilçesine bağlı İbiller köyündeki yuvasından düşerek yaralanan yavru leylek, köy sakinlerinin çabasıyla yeniden sağlığına kavuştu.
     Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, yaklaşık 1 ay önce köydeki 2 leyleğin yuvasından düştüğü yönünde bilgi alıp, İbiller köyüne gitti.
     Yavrulardan birinin telef olduğunu, diğerinin ise yaralandığı tespit eden Sıkı, yaralı hayvanı köy sakinlerinden emekli Ziraat Yüksek Mühendisi Emin Tütene emanet edip, bakım masraflarına yardımcı oldu.
     Sıkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aradan geçen sürede leylek yavrusunun sağlığına kavuştuğunu, ancak uçamaz durumda olduğunu belirterek, Leyleğin durumunu Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar İzmir Şube Müdürü Hayati Binboğa ile görüştüm. Uçamayan leylek yavrusunun İzmir Doğal Yaşam Parkına teslim edilmesi yönünde yardım istedim. Olumlu karşıladılar. Söz konusu leylek en yakın zamanda bu parkta yaşamına devam edecek dedi.
     Halkalama yapılan her leylek yavrusunun kendileri için çok değerli olduğuna işaret eden Sıkı, Bu işlem bize leyleklerin bazı bölgelerde neden azaldığını, göç yollarını ve popülasyonları konusunda bilgiler verecek. Leyleklerin azalmasında etkili olan bazı durumlar için vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Tarla ya da bahçelerde balya ipi, naylon ve poşet bırakmasınlar. Çünkü bu materyaller o yıl dünyaya gelen ve henüz uçamayan yavruların ayaklarına hatta kanat ve boğazlarına dolanarak yüzde 5inin ölümün neden olabiliyor diye konuştu.
     Sıkı, vatandaşların ayağında mavi fon üzerinde beyaz 4 harften oluşan halkalı leylek gördüklerinde mutlaka kurumlarına ya da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bilgi vermelerini istedi.
    
     Muhabir: Necip Karatuna / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Yaralı yavru leyleğe yardım eli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER