Yarım asırdır mürekkep kokusundan vazgeçemiyor

Yarım asırdır mürekkep kokusundan vazgeçemiyor -Eskişehirin Sivrihisar ilçesinde 82 yaşındaki Atmaca, el pedalı baskı makinesiyle başladığı matbaacılık mesleğini ofset baskı sistemiyle sürdürüyor


ESKİŞEHİR (A.A) - Aydoğan Altın - Eskişehirin Sivrihisar ilçesinde 82 yaşındaki matbaacı ve yazar, 49 yıl önce el pedalı baskı makinesiyle başladığı mesleğini bugün ofset baskı sistemiyle sürdürüyor.
     İlçede yaklaşık yarım asırdır matbaacılık işiyle uğraşan Ahmet Atmaca, AA muhabirine, 1963 yılında Işık Matbaasını kurduğunu ve yıllarca el pedalı tipo (kurşundan dökülmüş harflerin bir araya getirilmesiyle yapılan bir baskı türü) sistemiyle çalıştığını anlattı.
     Bir süre sonra aldığı elektrikli el pedalı matbaa makinesiyle mesleğine devam ettiğini belirten Atmaca, İlk aldığım el pedalı matbaa makinesi, zaman içerisinde ihtiyacımı karşılayamaz hale geldi. Bunun üzerine elektrikli ikinci el pedalı baskı makinesini aldım. Makinemizin en önemli özelliği, yaklaşık 1,5 asırlık olması ve şu an Türkiyede çalışır vaziyetteki sayılı makinelerinden biri olmasıdır dedi.
     Atmaca, el dizgili matbaacılıkla uğraşırken 1973 yılında Sivrihisarın Sesi Gazetesini çıkardığını bildirerek, şöyle konuştu:
     Güç şartlar altında yıllarca gazeteyi el dizgisiyle çıkarıp, yayımladım. Sürekli gelişen teknolojik şartlar altında el dizgisini bırakarak, ofset baskı sistemine geçtim. Başkasına devretmeme rağmen halen köşe yazarlığı yaptığım haftalık gazete, yayın hayatına devam etmektedir.
     Evli ve 5 çocuk babası Atmaca, ayrıca mahalli 8 kitap neşrettiğini açıklayarak, şunları kaydetti:
     İlk kitabımı Sivrihisarda Yetişen Ünlüler ve Menkıbeleri adıyla çıkardım. Ardından Sivrihisarda Yunan Mezalimi, Eskişehir İli, İlçeleri ve Köylerinde Yunan Mezalimi, Musalla Camisi, Yenice Mahalle, Sivrihisar Çeşme ve Ilıcaları, Bilinmeyen Yönleriyle İstiklal Savaşı ve Sivrihisar Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kitaplarını yazdım. Ayrıca, Hayatım Çile adlı şiir kitabını yayımladım. İlerleyen yaşıma rağmen bugün de matbaa ve gazete işiyle uğraşıyorum. Ömrüm yettiği sürece çalışmaya ve Sivrihisara hizmet etmeye devam edeceğim.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Yarım asırdır mürekkep kokusundan vazgeçemiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER