Yavru ayıya evinde annelik yapıyor

Yavru ayıya evinde annelik yapıyor -Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü Sinop Şube Müdürü Fatma Karahan, donmaktan son anda kurtarılan yavru ayıyı evinde biberonla besleyerek, yavru ayıya adeta annelik yapıyor -Karahan:


SİNOP (A.A) - Kenan Türkseven - Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü Sinop Şube Müdürü Fatma Karahan, Ayancık ilçesinde donmaktan son anda kurtarılan yavru ayıyı evinde biberonla besleyerek yavru ayıya adeta annelik yapıyor.
     Karahan, AA muhabirine, Ayancık ilçesi Söküçayır köyünde, mezarlıkta temizlik yapan vatandaşların, donmak üzere olan bir yavru ayı bulduğunu ve durumu kurumlarına haber verdiğini söyledi.
     Yavru ayının bölgeye gidilerek bulunduğu yerden alındığını, ayıya gerekli müdahalenin yapıldığını belirten Karahan, yavrunun klinik muayenesinde ayaklarında donmaya bağlı dokularda hasar oluştuğunun, beslenemediği için de sıvı kaybından dolayı güçsüz kaldığının tespit edildiğini anlattı.
    
     -En büyük yardımcısı oğlu-
    
     Yavru ayıyı veteriner kontrolünde evine getirerek ayının bakımını üstlendiğini, evde en büyük yardımcısının 14 yaşındaki oğlu olduğunu kaydeden Karahan, şöyle devam etti:
     Beslenme bakımından herhangi bir sıkıntısı yok. Ancak ayağındaki yaralarla ilgili tedaviler devam ediyor. Bekleme aşamasındayız. Donuk yaraları çok ilerlemezse ayaklarını kurtarabileceğiz. Ayaklarında donmadan ötürü pençelerinin yani tırnaklarının dökülme durumu söz konusuydu. Yapılan tedavi sonucunda iki ayağını kurtardık. Arka ayaklarında sıkıntıları var, bunların tedavisi ise devam ediyor. Evde bana ayının bakımı sırasında en büyük yardımı oğlum Deniz yapıyor.
     Ayıların genellikle ocak ayında doğum yaptıklarını belirten Karahan, Yavru ayının 1-2 aylık olabileceğini tahmin ediyoruz. Yavru ayının kendi başına ya da annesi tarafından yuvadan çıkartılma ihtimali yok. Büyük bir olasılıkla bir yırtıcı tarafından yuvadan alınmış ve o bölgede düşürülmüş. Tahminen de 2 gün kadar açık arazide soğuğa maruz kaldı dedi.
    
     -Steril ortamda kalıp düzenli beslenmeli-
    
     Yavru ayının yaraları iyileşene ve hayati tehlikesini atlatana kadar sürekli olarak steril ortamda kalması ve düzenli beslenmesi gerektiğine işaret eden Karahan, şunları kaydetti:
     Müdürlüğümüzde yavru ayının bakımına uygun yerimiz olmadığı için evde ilk yardım müdahalelerini veteriner kontrolünde ailece yapıyoruz. Yaşantımızı buna göre ayarladık. Uzun süre evde bakılmasının imkanı yok. Bakanlığımıza ait Bursada ayı rehabilitasyon merkezimiz var, ilk tedaviler tamamlandıktan sonra büyük olasılıkla oraya nakledilecek.
     Yavru ayıya Yumoş adını koymayı düşündüklerini ifade eden Karahan, bölgede yavru ayının annesinin de arandığını, bulunması halinde yavrunun doğal ortamına bırakılabileceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Yavru ayıya evinde annelik yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER