Yeni teşvik politikası ve ihracat destekleri

Yeni teşvik politikası ve ihracat destekleri -Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Özutku: -Fasoncu ihracatçı olmayacağız. Moda oluşturan ihracatçı olacağız. O sebeple Turqualityi devreye aldık


BURSA (A.A) - Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, Fasoncu ihracatçı olmayacağız. Moda oluşturan ihracatçı olacağız. O sebeple Turqualityi devreye aldık dedi.
     Özutku, Bursa Valiliği ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen Yeni teşvik politikası, ihracat destekleri, ekonomik avantajları ve Bursaya etkileri konulu toplantıda yaptığı konuşmada, ihracatın ülke büyümesinin lokomotifi olduğunu söyledi.
     Son 10 yıllık dönemde 2002den itibaren ciddi istikrar göründüğünü anlatan Özutku, Bunlardan ilki siyasi istikrar. Ekonomi için siyasi istikrar olmazsa olmaz. Uluslararası piyasalar da ihracatımız açısından son derece güzel bir dönem geçirdi. 2002de 36 milyar dolar olan ihracatımız, 2012 yılında 97,7 milyar dolara ulaştı. 5 Eylül itibarıyla 100 milyar doları aştık diye konuştu.
     Özutku, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 için agresif hedeflerin belirlendiğini dile getirerek, 55 bin olan ihracatçı sayısını, 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
     Katma değeri arttırmayı hedeflediklerini de belirten Özutku, Bunları yapamazsak, ulaşılması güç hedef olarak duruyor. Yatırım teşvikleri için önemli altyapı sağlandı. 2023 birim fiyatlarla ihracat yaparsa yine de 500 milyar doları hedefi yakalayamayız. Katma değeri arttırmak, markalaşmak, moda dizayn konusunda kendimizi geliştirmek zorundayız dedi.
     Özutku, KOBİ niteliğindeki firmaların dünya markası olması için gerekli desteği sağlayıp, yol çizmek ve yönlendirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Fasoncu ihracatçı olmayacağız. Moda oluşturan ihracatçı olacağız. O sebeple Turqualityi devreye aldık. Bu program, dünyanın ilk ve tek markalaşmayı destekleyen devlet destekli program. Bununla marka oluşturma konusunda önemli adımlar atıyoruz diye konuştu.
    
     -Hükümetler vergi ile frene teşvik ile gaza basarlar-
    
     Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker de çağdaş ülkelerde kamu otoritesinin, ekonominin yönünün tayin için kullandığı en önemli argümanlardan bir tanesinin teşvikler olduğunu belirtti.
     Hükümetler vergi ile frene teşvik ile gaza basarlar diyen Parseker, yeni teşvik sisteminin, stratejik yatırımları çekip, cari açığı azaltmayı, bölgeler arası gelişmişlik düzeyini düşürmeyi, Türkiyeyi orta ve yüksek teknoloji üretiminde Avrasyanın üretim merkezi haline getirmeyi hedeflediğini kaydetti.
     Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yurdal Şahin de teşviklerde, ülke kaynaklarının, ülkenin ihtiyacı olan alanlara kanalize edilmesinin amaçlandığını söyledi.
     Şahin, hedefe ulaşabilmek için sanayi yatırımlarında değişim ve dönüşüm gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Dünyada en büyük ilk 10 ekonomi arasına girme hedefimiz var. Bunu gerçekleştirebilmemiz için bizim sanayimizde üretimimizi ve ihracatımızı arttırmamız gerekiyor. İhracat yapımıza yüksek katma değerli ürünleri katmayı planlıyoruz. Sistemden yararlanacaklardan da görüşler, odalardan, kamudan da görüşler aldık.
     Teşvik sistemi içinde olan stratejik yatırımlarla ilgili de bilgi veren Şahin, bu alanda yüksek katma değerli yatırımlarla cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlamayı istediklerini belirtti.
    
     Muhabir: Bursa/Fikriye Susam Uyar/Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Yeni teşvik politikası ve ihracat destekleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER