Yeni YÖK Yasası çalışmaları

Yeni YÖK Yasası çalışmaları -İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Ün: Taslak mevcut hali ile yasalaşırsa öğretim üyelerinin meslek odalarında görev almaları fiilen engellenecektir


DENİZLİ (A.A) - İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hayri Ün, yeni YÖK yasa tasarısı taslağının mevcut hali ile yasallaşması halinde öğretim üyelerinin meslek odalarında görev almalarının fiilen engelleneceğini savundu.
     Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi olan Yard. Doç. Ün, yaptığı yazılı açıklamada, yeni YÖK yasa taslağının 66ıncı maddesi 8inci bendinde, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim organlarında görev üstlenen öğretim üyeleri, kurumlarından aylıksız izinli sayılırlar denildiğine dikkat çekti.
     Ün, taslakta meslek odaları ile ilgili bu ifadenin değiştirilmesini beklediklerini, ancak son taslakta da hiçbir değişiklik yapılmadığını gördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
     YÖK yasa taslağını hazırlayanlar mutlaka bir meslek sahibidir. Bu yüzden meslek odalarının işleyişini çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim organlarında görev üstlenme tamamen gönüllülük esasına göre yapılan bir iştir. Bu iş için herhangi bir maaş alınmaz. Dolayısıyla meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim organlarında görev üstlenecek öğretim üyelerinin herhangi bir ücret almadan bu görevlerini yerine getirmeleri ve ailelerinin geçimlerini sağlamaları mümkün değildir. Bu yüzden hiçbir öğretim üyesi, meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim organlarında görev üstlenmeyecektir. Yeni YÖK yasa taslağı mevcut hali ile yasalaşırsa öğretim üyelerinin meslek odalarında görev almaları yasal olarak olmasa da fiilen engellenecektir.
     Meslek odalarının yönetim kurullarında görev alan kişilerin, odalarla ilgili haftada bir ya da iki saatlik toplantılara katıldığını, denetim kurullarında görev alanların ise daha seyrek faaliyet yürüttüğünü kaydeden Ün, buna rağmen taslakta kişinin görev süresi boyunca ücretsiz izinli sayılmasının öngörüldüğünü, bunun haksızlık olduğunu savundu.
     Açıklamasında tüm dünyada akademisyenlerin bulundukları şehre, topluma ve ülkeye farklı alanlarda katkı sağlamaları amacıyla STKlarda görev almalarının teşvik edildiğini söyleyen Ün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Durum böyle iken tasarıda sadece meslek odalarına dair böyle bir engellemenin getirilmesi eşitlik ve insanlık hakları açısından da kabul edilemezdir. Aynı taslağa göre siyasi partilere üye olmak ve yetkili kurullarında görev almanın önü açıktır. Bu durumla ilgili ücretsiz izinli sayılma ile ilgili bir hüküm yoktur.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Tolga Albay
<< Önceki Haber Yeni YÖK Yasası çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER