Yenişehir Ovasında kış sebzeleri tarlada kaldı

Yenişehir Ovasında kış sebzeleri tarlada kaldı -Brokoli, karnabahar ve pırasa gibi kış sebzelerinden para kazanamadığı için büyük ölçüde hasat yapmayan üreticiler, ekili olan 5-6 bin dönüm arazilerini traktörle sürmeye başladı


BURSA (A.A) - Harun Sak - Brokoli, karnabahar ve pırasa gibi kış sebzelerinden para kazanamadığı için hasat yapmayan üreticiler, ekili olan 5-6 bin dönüm arazilerini traktörle sürmeye başladı.
     Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yenişehir çiftçisinin, son 10 yılının en kötü dönemini yaşadığını belirterek, yaz sebzelerinin ardından, karnabahar, brokoli, pırasa ve ikinci ekim biberde de umduklarını bulamadıklarını söyledi.
     Aktaş, üreticilerin hasadını gerçekleştirdikleri ürünün para etmediğini, çoğu zaman işçilik ücretini bile karşılamadığını, bu yüzden sebzelerin tarlada kaldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     2012 yılında ekimini yaptığımız hiçbir ürün para etmedi. Yaz sebzelerinden yeterli kazanç elde edemeyen ve umudunu kışlık ürünlere bağlayan çiftçi, maalesef bu ürünlerden de istediği parayı kazanamadı. Şu an ikinci ekim biberin kilosu 20 kuruş, karnabaharın tanesi 40 kuruş, brokolinin kilosu 50 kuruş ve pırasanın kilosu da 40 kuruştan satılıyor. Bu para, ancak işçilik parasını karşılar ya da çoğu zaman onu da karşılamaz. Bu nedenle üreticimiz ürününü toplamak yerine tarlada bırakıyor ve zamanı gelince ürününü sürecek. Hatta sürmeye başladı.
     Gübre, ilaç ve mazot gibi girdilerin fiyatlarının sürekli arttığını vurgulayan Aktaş, maliyetler yükselirken, ürünün değerinin gerilediğini, bunun da üreticiyi mağdur ettiğini dile getirdi.
     Aktaş, buğday ekim döneminin geldiğine dikkati çekerek, ekili arazilerini sürmeye hazırlanan ya da sürmeye başlayan üreticilerin, tarlalarını buğday ekimine hazırlayacaklarını bildirdi.
     Türkiyenin hemen her bölgesine baraj ve gölet yapıldığını, böyle olunca sulu tarımın yaygınlaştığını ifade eden Aktaş, Ürün artıyor, ama pazar aynı pazar. Ürün planlaması olmadığı için de ürün bol oluyor ve para etmiyor. Bu nedenle hükümet acilen ürün planlaması yapmak zorunda. Desteklemeleri havza bazlı yapmak durumunda. Aksi taktirde Türkiyenin her yerinde üretici sıkıntıdan kurtulamayacaktır dedi.
     Bu arada, üreticinin para etmediği için tarlada bıraktığı biber, karnabahar, brokoli ve pırasa gibi kış sebzeleri, halde 5-6 katını bulan fiyatlarla satılıyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Yenişehir Ovasında kış sebzeleri tarlada kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER