Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Balcı:

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Balcı: -Alkol ve sigara üreticileri, dünyanın genelinde bir soykırım yapmakta. Buna rağmen yaşanan bu katliama kimse dur diyememektedir


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, alkol ve sigara üreticilerinin dünyanın genelinde soykırım yaptığını, buna rağmen kimsenin dur diyemediğini ifade etti.
     Balcı, bir takım ziyaretlerde bulunmak için geldiği Afyonkarahisarda, Vali İrfan Balkanlıoğlunu makamında ziyaret etti. Ziyarette gazetecilere açıklama yapan Balcı, bazı İslam ülkeleri hariç dünyanın hiçbir ülkesinde içkinin yasaklanmasının mümkün olmadığını söyledi. Alkol kullanımının denetlenmesinin mümkün olduğunu dile getiren Balcı, şunları kaydetti:
     Amerikada Central Parka gidin kimse elinde şişeyle dolaşamaz. Böyle bir şey yok. Bırakın şişeyi başka bir yerde içmiş gelmişse eğer sarhoş olduğu anlaşılırsa parkta dolaşamaz. Rusyada gece 10dan sonra içki satışı yasak. Rusyada hiçkimse parklarda içki kullanamaz, nara atamaz. Kendi halinde böyle sarhoş şekilde şarkı söyleyemez. Daha önemlisi başkalarının endişe duyacağı şekilde davranamaz. Kabahatlar Kanunu bunu düzenlemiş.
    
     -Bu yıl 6 milyon kişi ölecek-
    
     Bağımlılıkların son yüzyılın en önemli sorunlarından birisi olduğunu belirten Balcı, 6 milyon insanın bu yıl sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğini iddia ederek, geçen yıl bu sayının 5 milyon olduğunu bildirdi.
     Alkole bağlı hastalıklardan da geçtiğimiz yıl 2,5 milyon insanın öldüğünü anlatan Balcı, bu yıl da 3,5 milyon kişinin daha ölmesinin beklendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Sigaraya bağlı hasatlıklardan bu gece saat 24.00 olduğunda 328 kişi ölecek. Alkolden de o rakamın yarısına yakını vefat edecek. Bunlar alkol ve sigara gibi hastalıklardan kaynaklanıyor. Başta sigara olmak üzere alkol, uyuşturucu gibi bağımlılar her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Alkol ve sigara üreticileri dünyanın genelinde bir soykırım yapmakta. Buna rağmen yaşanan bu katliama kimse dur diyememektedir. Soykırım ifadesi çok ağır geliyor ama soykırım, terör, işkence, insan ticareti, taciz ve tecavüz bunlar insanlığa karşı suçlar kategorisindedir.
     Bütün dünya hukuk sistemlerinde var. Bunun sebebi de şu; hem insan bedenine hem de insan onuruna karşı işlenmiş olmalarıdır. Alkol de bu kategoride yer alıyor. Alkol, kullanan insanın hem bedenine hemde onuruna zarar veriyor. Soykırım dememizin altında yatan sebep budur. Ciddi bir toplumsal sorun olan alkolün vücuda zararı olduğu gibi insanın sosyal yaşamına da zararı vardır.
    
     -Alkol, aile içi şiddetin de birinci nedenidir-
    
     Türkiyede alkol, cinnet ve cinayetlerin, taciz ve tecavüzlerin trafik kazalarının ve boşanmaların birinci nedeninin alkol olduğuna dikkati çeken Balcı, Hemen hemen her gün gazetelerin üçüncü sayfalarında alkol dolayısıyla yaşanan bir trafik kazası ya da bir alkolün neden olduğu, sarhoşluk yüzünden birkaç kişinin öldürüldüğünü okuyoruz. Alkol, aile içi şiddetin de birinci nedenidir. Bu yüzden yuvalar yıkılmakta çocuklarımız anne babalarından yoksun kalmaktadır. Bu nedenle sanılanın tersine sadece Türkiyede değil tüm dünyada yeni düzenlemeler vasıtasıyla alkol ve sigara kullanımının azaltılması hedeflenmektedir diye konuştu.
     Televizyon dizilerinde bir çok şeyin özendirildiğini savunan Balcı, Sigara ile alkolle ilgili bir masumiyet algı veriliyor. Çocukların izleyebileceği saatlerde şiddet içeren filmler yayınlanamaz, alkol veya kumar, uyuşturucu gibi zararlı maddeleri kullanan insanlar kahraman gibi gösterilmez dedi.
     Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, alkol kullanmanın zararlı alışkanlık olduğunu, alkolün zaman içinde insanı esir alma potansiyeli olduğunun bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını söyledi.
     (GNG-CN-MRS-EHK)
<< Önceki Haber Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Balcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER