Yeşilırmakın leylekleri sayıldı

Yeşilırmakın leylekleri sayıldı -OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezince Yeşilırmak Deltasındaki leylek popülasyonunun büyüklüğünü tespit etmek ve üreme başarısını belirleyebilmek için şubat ayında başlanan sayım tamamlandı -Sa


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezince Yeşilırmak Deltasındaki leylek popülasyonunun büyüklüğünü tespit etmek ve üreme başarısını belirleyebilmek için şubat ayında başlanan sayım tamamlandı.
     Orta Doğu Ornitoloji Derneğince (Ornithological Society of the Middle East) (OSME) desteklenen çalışmayla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, bu yıl ilk kez sürdürülen sayımla Yeşilırmak Deltasındaki leylek varlığını belirlediklerini söyledi.
     Yavuz, 2004 ile 2005 yıllarında gerçekleştirilen uluslararası sayımlarda birçok Avrupa ülkesinde leylek nüfusunun arttığını ancak sadece Türkiye, Özbekistan, Danimarka ve Bosna Hersekte leylek varlığının azalma gösterdiğinin tespit edildiğini anımsattı.
     Şubat ayında başlatılan çalışma kapsamında Yeşilırmak Deltasını tarayarak leylek popülasyonunun büyüklüğünü tespit ettiklerini ve üreme başarısını belirleyerek leylek varlığını kayda geçirdiklerini belirten Yavuz, şöyle devam etti:
     Yeşilırmak Deltasında 120 çiftin yuva yaptığını belirledik. Bu çiftler 3 ile 4 yavru yaptı. Bu yıl deltada yaklaşık 550 leylek olduğu belirlendi. Yuva sayısı ve üreme başarısının birçok alana kıyasla oldukça yüksek olduğu tespit edildi. Leyleklerin büyük kısmının telefon direkleri ve terk edilmiş evlerin baca ve çatılarına yuva yaptıklarını gözlemledik. Alanda fındık ve kavaklıkların yoğun olmasından dolayı leyleklerin beslenme alanlarının oldukça az olduğunu belirledik. Beslenme alanının azlığına bağlı olarak Yeşilırmak Deltasında, Kızılırmak Deltasına göre daha az leylek olduğunu düşünüyoruz. Gelecek yıllarda yapılacak sayımlarla alanda leylek nüfusunun artıp azalmadığını da izleyeceğiz.
    
     -Kızılırmak Deltasında leylek nüfusu artış göstermişti-
    
     Leyleklerin, Türkiyede Doğu Karadeniz kıyılarının dışında hemen hemen her yerde kuluçkaya yattığını ve aynı zamanda göç sırasında da büyük sürüler halinde görüldüğünü anlatan Yavuz, Türkiyedeki leylek üreme popülasyonunun 1970-1990 yılları arasında yüzde 50 azalarak günümüze kadar geldiğini açıkladı.
     Bugünkü leylek varlığının 15 ile 35 bin olduğunun rapor edildiğini ifade eden Yavuz, Türkiye genelinde gözlenen bu azalmanın aksine, daha önceden sayımını yaptığımız Kızılırmak Deltasında leylek nüfusunun artış gösterdiğini gözlemledik. 2009-2010 yıllarında Kızılırmak Deltasında yaptığımız sayımlarda 870 üreyen leylek çifti tespit edildi. Ülke geneline bakıldığında, ülke nüfusunun yüzde 4ünün sadece Kızılırmak Deltasında ürediğini belirledik. Bu ülkemizde belli bir alanda tespit edilmiş en yüksek leylek üreme popülasyonudur dedi.
     Dr. Yavuz, Yeşilırmak Deltasındaki leylek yuvalarında az iki leylek bulunduğunu ve yavrularla birlikte leylek sayısının artacağına dikkati çekerek, çalışmanın Türkiyede leylek varlığının bilinmesi yönünde önemli sonuçlar ortaya çıkardığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Yeşilırmakın leylekleri sayıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER