Yıldırım Belediye Başkanı Keskin:

Yıldırım Belediye Başkanı Keskin: -Atık yağların başıboş bir şekilde doğaya atılmasına izin vermemeliyiz


BURSA (A.A) - Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Atık yağların başıboş bir şekilde doğaya atılmasına izin vermemeliyiz dedi.
     Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ile Albiyo firması ile düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan Keskin, her vatandaşın atık yağ konusunda duyarlı olması gerektiğini söyledi.
     Kızarmış yağın döküldüğü alanı yok ettiğini belirten Keskin, Kanalizasyona döküldüğü takdirde yer altı sularını da etkilediği bilinmektedir. Atık yağların başıboş bir şekilde doğaya atılmasına izin vermemeliyiz. Vatandaşlarımızın kızarmış yağların birikimini sağlayarak, doğayı ve çevrenin kirletilmesini önlemeleri konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz diye konuştu.
     Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi Temsilcisi Erdem Afacan da kızarmış yağların lavabolara dökülmemesi gerektiği söyledi.
     Kızarmış yağların, diğer atıkları da tutarak, birikinti oluşturduğunu ifade eden Afacan, Atık yağlar, doğanın ve çevrenin yanı sıra arıtma tesislerine de ciddi zararlar veriyor. 2009dan beri Yıldırımdaki atık yağları toplayarak biyodizele dönüştürüyoruz dedi.
     Yıldırımda 2009da 4 bin 785, 2010da 6 bin 290, 2011de 10 bin 260 kilogram atık yağ toplandığını kaydeden Afacan, şöyle devam etti:
     Her geçen yıl atık yağ toplama oranımız artış gösterdi. Kızarmış yağlar, yer altı suları için büyük tehlike. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Kirlenen suyun temizlenmesi de mümkün değildir. Bu yağların toprağa dökülmesi veya yakılması son derece sakıncalıdır. Bulunduğu ortamı kirletir ve canlılara zarar verir. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005te yürürlüğe giren yasa çerçevesinde bu atıkların plastik şişe veya yoğurt kapları içinde biriktirilerek en yakın toplama bidonuna bırakılması gerekiyor. Biriken bu yağları geri dönüşüm tesislerine ulaştırılarak biodizele dönüştürüyoruz.
     Ruhsat ve Denetim Müdürü Meliha Özer de atık yağların toplanması konusunda bir eylem planı hazırladıklarını belirterek, Hazırlanan eylem planı doğrultusunda, Yıldırım halkına ve esnafa yönelik eğitim faaliyetler devam edecek. Atık yağ çıkaran iş yerlerindeki denetimler arttırılacak, muhtarlık ofislerine atık yağ toplama bidonları bırakılacak. Korsan atık yağ toplayan firmaların yasa dışı çalışmalarının önüne geçilecek diye konuştu.
     Yıldırım Belediyesi, Albiyo firması ile yanmış yağların doğaya ve lavaboya dökülmeden toplanarak biyodizele dönüştürülmesi için 2009da protokol imzalamıştı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Yıldırım Belediye Başkanı Keskin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER