Yoğun bakıma tablet bilgisayarla ziyaret

Yoğun bakıma tablet bilgisayarla ziyaret -İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde hayata geçirilen Görüntülü Görüşme Merkeziyle hasta yakınları tablet bilgisayarlarla yoğun bakımda yatan yakınlarıyla görüşebiliyor -A


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan - Günümüzde hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler, yoğun bakım hastalarının da hizmetine sunuldu. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde hayata geçirilen Görüntülü Görüşme Merkeziyle hasta yakınları tablet bilgisayarlarla yoğun bakımda yatan yakınlarıyla görüşmeye başladı.
     Hastane içinde oluşturulan merkezde, 6 kabine konulan tablet bilgisayarlar aracılığıyla yoğun bakımdaki yakınlarını görebilen hastalar, onlarla konuşup hasret giderebiliyor. Anne babalar da, yeni doğan yoğun bakım ünitesindeki bebeklerini görme imkanı bulabiliyor.
     İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerinde 250 yataklı yoğun bakım üniteleri bulunduğunu belirtti. Yoğun bakımda kalan hastaların aileleriyle enfeksiyon riski açısından görüştürülemediğini ifade eden Özgen, ancak hasta yakınlarının sürekli olarak kendilerine hastalarıyla görüşme talebinde bulunduğunu anlattı. Bu talebi göz önünde bulundurarak hastane bünyesinde böyle bir sistem kurmaya karar verdiklerini dile getiren Özgen, Yoğun bakımların temizliği ve sterilizasyonu çok önemli. Tıbbi sebeplerle oraya ziyaretçi alamıyoruz ama görüşmek de bir insan hakkı. Ayrıca, yoğun bakım hastalarının yakınlarıyla görüşmesi onların tedavi süreçlerini de olumlu etkileyecektir düşüncesiyle böyle bir çözüm geliştirdik diye konuştu.
     Bütün yoğun bakım ünitelerinde, hemşirelerde, öğretim üyeleri ve hastane yetkililerinde tablet bilgisayarlar olduğu için bunu görüşme amacıyla da kullanabileceklerini düşündüklerini söyleyen Özgen, Sistem sayesinde çok sayıda insanı hiç enfeksiyon riski olmadan görüştürebileceğiz dedi.
     Hastane içinde bir köşeyi Görüntülü Görüşme Merkezine dönüştürdüklerini anlatan Özgen, buraya 6 tablet bilgisayar ve bekleme yerleri koyduklarını açıkladı. Hangi hastaların görüşmeye müsait ya da istekli olduğunu gösteren bir sistem sayesinde hasta isimlerinin dışarıdaki ekrana yansıtılacağını anlatan Özgen, bu sıraya göre her gün belli saatlerde hasta yakınlarının hastalarıyla görüşebileceğini vurguladı.
    
     -Bir hafta içinde bütün yoğun bakım ünitelerinde kullanılacak-
    
     Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan da sisteme yeni başladıklarını belirterek, bir hafta içerisinde tüm yoğun bakımların uygulamadan yararlandırılmasını planladıklarını söyledi.
     Üniversite hastaneleri arasında en çok yoğun bakım ünitesine sahip hastane olarak hizmet verdiklerini aktaran Aslan, 12 yoğun bakım üniteleri bulunduğunu kaydetti. Hastaneler arasında çok farklı ve yeni bir uygulama başlattıklarını vurgulayan Aslan, sistemin Türkiyeye model olmasını diledi.
     Buradaki uygulamanın ardından servis hastalarında da aynı uygulamayı yapmayı hedeflediklerini dile getiren Aslan, Hastaya zarar vermeyen steril bir hastane politikamız var. Bunu sağlayacak tüm unsurları oluşturma çabasındayız. Mümkün olduğunca ziyaretçiyi, refakatçiyi azaltarak, hasta için daha steril koşulları sağlama amacındayız diye konuştu.
    
     -Bu sayede bebeğimi görebiliyorum-
    
     İlk bebeği yaklaşık bir ay önce dünyaya gelen Mehmet Bulut, uygulamadan yararlanan hasta yakınları arasında. Doğumundan kısa bir süre sonra böbreklerinde büyüme sorunu nedeniyle yoğun bakıma alınan Yiğit bebeği, sadece 4 kez görebilen Bulut, uygulamayı çok başarılı bulduğunu ifade etti. Bulut, Yiğit benim ilk çocuğum. Bu hevesle çok görmek istiyorum ama bebekler daha çabuk enfeksiyon kapabilir diye gösterilmiyordu. Bu sayede bebeğimi görebiliyorum. En azından uzaktan izlemek de güzel bir şey diye konuştu.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Yoğun bakıma tablet bilgisayarla ziyaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER