YÖRSİAD olağan toplantısı

YÖRSİAD olağan toplantısı -Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın: -Antalya Büyükşehir Belediyesi zaten mali açıdan özürlü. Bütçesi muhteşem derecede küçük. 11 milyon turist ağırlayan bir kente yakışmayan bir bütçe


ANTALYA (A.A) - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi zaten mali açıdan özürlü. Bütçesi muhteşem derecede küçük. 11 milyon turist ağırlayan bir kente yakışmayan bir bütçe dedi.
     Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği (YÖRSİAD) Kasım ayı olağan toplantısı Porto Bello Otelde yapıldı. Toplantıda YÖRSİADa yeni katılan üyelere rozetleri takıldı.
     Toplantıya konuk olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, YÖRSİADın çalışmalarını yakından takip ettiğini söyledi. YÖRSİAD üyesi sanayici ve işadamlarının aynı zamanda yörük kültürünü de temsil ettiklerine dikkati çeken Akaydın, Ben Türkiyede hemen hemen herkesin yörük olduğuna inan bir insanım. Orta Asyadan gelen her Türkün kökünde zaten yörüklük var diye düşünüyorum dedi.
     Dernek üyeleriyle Büyükşehir Yasası hakkındaki görüşlerini de paylaşan Başkan Akaydın, yasa ile Türkiyedeki belediyelerin yüzde 53ünün kapanacağını, köylerin de yüzde 47sinin mahalle statüsüne geçeceğini anlattı.
     Bu durumun Anayasanın bazı maddeleriyle çeliştiğini savunan Akaydın: şöyle konuştu:
     Bu olay bir reform olarak sunuldu. Gerçekten de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çok öneli yasalarını ve kurumlarını etkileyen bir içeriği var. Nasıl mı- 29 belediyenin bulunduğu yerde İl Genel Meclisini kaldırıyor. Diğerlilerinde İl Genel Meclisi var. Yani burada bir iki başlılık var. Türkiyedeki mevcut belediyelerin yaklaşık yüzde 53ünü yok ediyorlar. Olacak iş değil. Türkiyedeki köylerin yüzde 47sini yok ediyor ve buraları mahalleye çeviriyor. Bu yasa reform mudur bir hasarı var mıdır bunun en azından ülke gündeminde aylarca tartışılması gerekirdi. Batı ülkelerinde önemli değişikliklere yol açacak yasalar yıllarca tartışılıyor. Bazen bu tartışmalar 8-10 yılı bulabiliyor. Bizde maalesef böyle bir şey yapılmadı.
     Mustafa Akaydın, yasa hakkında siyasi kuşkuları olduğunu dile getirdi. Akaydın, Türkiye Cumhuriyetini idari, siyasi, kültür yönünden çok ciddi şekilde federalist bir sisteme doğru götürmek için planlanmış bir yasadır. Bu yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, gelecek üç sene içerisinde de bu yasanın tamamlayıcı yasaları ve yönetmelikleri gelecek. Kanımca da 2014 yerel seçimleri sonrası Türkiyeyi federal yönetime götürecek yasalar da gelecek. Türkiye için federal sistem asla uygun değildir dedi.-
    
     -Büyükşehir Belediyesinin bütçesi-
    
     Başkan Akaydın, Antalyanın yüzölçümü itibariyle Türkiyenin beşinci büyük ili olduğunu, kentin yüzölçümünün İstanbul ve Kocaelinin yaklaşık 2,5 katı olduğunu anlattı. Antalyanın Kaş ile Gazipaşa ilçeleri arasının 642 kilometre olduğuna dikkati çeken Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu mesafe, İstanbulun en batısı ile Kocaelinin en doğusu arasındaki mesafenin iki katından daha fazla. Muğlada bu rakam bin kilometreleri geçiyor. Bunları (Ben yaptım oldu) deyip buraları büyükşehire çevirirseniz, buralara hizmeti hangi mantaliteyle götüreceksiniz. Torosların üzeri yayla, kır. Buralarda kentlik bilinci ve kültürü hiç yok. Siz burada yaşayanlara (Siz büyükşehir oldunuz) diyeceksiniz. Bunlar son derece zor işler. Teknik olarak da oldukça sakıncalı. Antalya Büyükşehir Belediyesi zaten mali açıdan özürlü. Bütçesi muhteşem derecede küçük. 11 milyon turist ağırlayan bir kente yakışmayan bir bütçe. Siz bu kentin nüfusunu bu yasa ile iki katına çıkarıyorsunuz, yüzölçümünü 15 kat artırıyorsunuz, o zaman bir bütçe de vermelisiniz. Başbakan bu artışı yüzde 20 olarak söylüyor. Başbakanın yardımcısı yerel yönetimlerden sorumlu bir Antalya milletvekili de diyor ki, (Başbakan bunu ortalama olarak söyledi. Antalyanın yüzde 85,5 artışı var) diyor. Ama kanunda bu yok. Ya bunu rüyasında gördü ya da bizim bilmediğimiz bilgilere sahip. Kanunun özünde bunu çıkarmak mümkün değil.
     Konuşmaların ardından YÖRSİAD Başkanı Semih Beken, Başkan Mustafa Akaydına plaket sundu.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber YÖRSİAD olağan toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER