Yörük ailenin ev hayali gerçek oldu

Yörük ailenin ev hayali gerçek oldu -Mersinde konar-göçer kültürünün son temsilcisi Yörüklere mensup 6 kişilik Çoban ailesi, çocuklarının eğitimi için hayalini kurdukları yerleşik düzene, Kaymakamlık tarafından sağlanan pref


MERSİN (A.A) - Ahmet Güler/Kerem Kocalar - Mersinde konar-göçer kültürünün son temsilcisi Yörüklere mensup 6 kişilik Çoban ailesi, çocuklarının eğitimi için kurdukları yerleşik düzen hayali, Kaymakamlık tarafından sağlanan prefabrike ev ile gerçek oldu.
     Konar-göçer kültürünün son temsilcileri olan Yörüklere mensup Çoban ailesi, çocuklarının okul çağına gelmesi nedeniyle 5 yıl önce hayvanlarını satarak, yerleşik hayata geçmek istedi.
     Bunun için hayvanlarını satıp ev alma hayalleri kuran aile, hayvanlarını sattığı kişi tarafından dolandırıldı. Bu yüzden yerleşik hayata geçme hayalleri de suya düşen aile, çocuklarını okula yazdırdı. Ancak düzenli olarak okula gidemeyen 4 çocuk, ancak babalarının yevmiye karşılığı işe gidemediği zamanlarda, babalarının yardımıyla dağlardan şehir merkezine gelerek, eğitimlerine devam edebildi.
     Geçen yıl ailenin dramını öğrenen Mersinin Mut ilçesi Kaymakamı Mustafa Şahin, aileyi, Göksu beldesindeki ormanlık alanda kurulan çadırlarında ziyaret etti. Kaymakam Şahin, burada aileye ev sözü verdi.
     Kaymakamın sözü üzerine aile için ilçe merkezinde 3 odalı prefabrike ev yaptırıldı. Bu sayede yerleşik düzene geçen Çoban ailesi, dağda yaptıkları çadır hayatından kurtuldu. Aile, yerleşik hayata geçer geçmez ilk iş olarak 4 çocuğunu da okula kaydettirdi.
     Kaymakam Mustafa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Naci Çoban (49), eşi Neşe (36) ile çocukları Duran (14), Mehmet (11), Mustafa (10) ve Ubeyiti (6) kaldıkları çadırda ziyaret ettiğini hatırlattı.
     Ziyaret sonrasında gördükleri manzara karşısında şaşkına döndüğünü ifade eden Şahin, Ziyaretimde aileye ev temin edebilme yönünde bir sözüm olmuştu. Bugün sözümü yerine getirdiğim için mutluyum dedi.
     Artık ailenin ilçe merkezinde kurulan prefabrike evde yaşayacağını, çocukların ise kolaylıkla okula gidip gelebileceğini anlatan Şahin, imkanlar dahilinde aileye yardımlarını sürdüreceklerini, bu kapsamda hastalığı bulunan çocuğun da tedavisi için çalışmalara başlandığını kaydetti.
    
     -Yağmur üstümüze akmayacak-
    
     Baba Naci Çoban da, 5 yıl önce çocuklarının okul zamanı gelince, ev alırım hayaliyle 60 keçisini sattığını söyledi. Ancak satış karşılığında vaat edilen parayı alamayınca zor durumda kaldığını ve çadırda yaşamaya devam ettiklerini anlatan Çoban, şöyle konuştu:
     Özellikle kış aylarında ciddi sıkıntı yaşıyorduk. Ne zaman yağmur yağsa, kaldığımız çadırın içine de su geliyordu. Ama artık yağmur üstümüze akmayacak. Çocuklarımız düzenli okula gidip gelemiyordu. Çünkü okula gitmek için dereden geçmeleri gerekiyordu. Yanlarında ben olduğum zaman karşıdan karşıya geçiriyordum, ama olmadığımda okula gidemiyorlardı. Kaymakamımız geçen yıl yanımıza geldiğinde ev sözü vermişti. Bugün ise sağ olsun devletimiz o imkanı verdi. Biz sıcak, üstü akmayan bir oda isterken, 3 odalı evimiz oldu.
     Küçük oğlu Ubeyitin geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle konuşamadığını ve doktora da götüremediğini ifade eden Çoban, devlet imkanlarıyla kontrollerin yaptırıldığını, çocuğu tedavi edileceği için çok mutlu olduklarını kaydetti.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Yörük ailenin ev hayali gerçek oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER