Yumurtalık ve Karataşa Yapay Resif Uygulaması

Yumurtalık ve Karataşa Yapay Resif Uygulaması -Adanada, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan ve ÇKAnın desteğiyle yürütülen Yapay Resif Uygulaması kapsamında, denize ilk yapay resif törenle indirildi -Vali


ADANA (A.A) - Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Yapay resifler, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün geliştirilmesi için çok önemli dedi.
     İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansının (ÇKA) mali desteğiyle başlatılan Yapay Resif Uygulaması kapsamında, Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde denize ilk yapay resif törenle indirildi.
     Törende konuşan Coş, çalışmanın başarıyla sonuçlandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Proje yapabilir hale gelmemiz ve farklı kurumlarla işbirliği yapabiliyor olmamız sevindirici bir durum dedi.
     Daha büyük projelerde de işbirliği yapılmasının büyük bir kazanım olacağını ifade eden Coş, şunları kaydetti:
     Yumurtalık ve Karataş iki önemli ilçemiz. Yumurtalıkın en önemli hususiyeti, Akdenizde oluşu, balıkçılık sektörü ve büyük turizm potansiyeline sahip oluşudur. Bu kapsamda ne kadar olumlu iş yapabilirsek, ne kadar üretimi yatırıma dönüştürürsek kazançlı çıkarız. İlimizin ve ilçemizin hayrına olan projeleri ön yargısız desteklediğimizde başarılı oluruz. Yapay resif, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün geliştirilmesi için çok önemli.
     Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yapay Resif Uygulaması Proje Koordinatörü Gökhan Gökçe de yapay resiflerin, Yumurtalık için farklı Karataş için farklı amaçlarla kurulduğunu söyledi.
     Yapay resifler hakkında bilgi veren Gökçe, Yapay resif, deniz dibinde kayalık anlamına gelir. Balıkları cezbetmek için kullanılır. Yapay resifler balıkçılıktan farklı olarak koruma, zenginleştirme, üretim ve sportif amaçlar için de yapılmaktadır diye konuştu.
     Yumurtalık ve Karataşın balıkçılık yapısının farklı olduğunu belirten Gökçe, şunları söyledi:
     Yumurtalıkta sadece kıyı balıkçılığı yapılırken Karataşta bunun yanı sıra yasa dışı troll ve gırgır balıkçılığı da yapılmaktadır. İlçelerin bu 2 farklı balıkçılık anlayışından yola çıkarak farklı 2 yapay resif projesi belirledik. Yumurtalıkta bölge balıkçılığı için önemli balık çeşitlerinin getirilmesini sağlayacak olan resifler kurulurken, Karataşta yasa dışı troll avcılığını engellemek amacıyla kuruldu. Yumurtalıka bu resiflerden, toplam 180 adet olmak üzere, limana bir mil uzakta, 22 ile 30 metre derinliklerde 10 noktaya yerleştirdik.
     ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak ise sosyal kalkınma projelerine yüzde 90 oranında destek verdiklerini belirterek, Bu projeyle amacımız, denizden geçimini sağlayan balıkçıları korumak ve gözetmek. Onlar da bu yapılanları koruyarak bize destek olmalıdır dedi.
     Muhabir: İbrahim Erikan/ Ömer Yıldız
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Yumurtalık ve Karataşa Yapay Resif Uygulaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER