Yunanistan Büyükelçisi Lukakis İZTOyu ziyaret etti

Yunanistan Büyükelçisi Lukakis İZTOyu ziyaret etti -Büyükelçi Kiriakos Lukakis: Türk turistleri ülkemizde zevkle ağırlıyoruz, yeni turizm sezonunda Türkiyeden daha fazla ziyaretçi görmek istiyoruz -İZTO Başkanı Demirtaş:


İZMİR (A.A) - Yunanistanın Ankara Büyükelçisi Kiriakos Lukakis, yeni turizm sezonunda Türkiyeden daha fazla ziyaretçiyi ülkelerinde görmek istediklerini söyledi.
     Büyükelçi Lukakis, Yunanistanın İzmir Başkonsolosu Teodor Çakiris ile birlikte İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaşı ziyaret etti.
     Ziyarette konuşan Lukakis, geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı Antonis Samarasın Türkiyeyi ziyaret ettiğini hatırlatarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin bu sayede daha da güçleneceğini belirtti.
     Türkiye ile daha fazla ekonomik ilişki kurmak istediklerini belirten Lukakis, bu amaçla meslek odalarına ziyarette bulunduğunu vurguladı.
     Türklere en hızlı ve en uygun fiyatta vize uygulayacaklarını açıklayan Loukakis, Geçen sene Yunanistandan 700 bini aşkın turist Türkiyeye, Türkiyeden de 600 bini aşkın turist Yunanistana gitmiş. Türk turistleri Yunanistana zevkle kabul ediyoruz. İyi turistler ve iyi dostlar. Gelmeye devam etmelerini arzu ediyoruz. Yeni turizm sezonunda Türkiyeden daha fazla ziyaretçi görmek istiyoruz dedi.
     Yunanistanın Türk turistlere vizeyi kaldırmak için girişimlerde bulunduğunu ifade eden Lukakis, ABnin uyguladığı kurallara uymak zorunda olduklarına işaret ederek şunları söyledi:
     Vizeyi kaldırma girişimimiz, maalesef Schengen anlaşmasından dolayı sonuçsuz kaldı. Bunu çözemediğimiz için sınır kapılarında vize uygulamasını ilk kez geçen yıl turizm sezonunda başlattık. Schengen ülkeleri arasında ülkeye giriş noktalarında hızlı vize verme programını uygulayan ilk ve tek ülkeyiz. Geçen yıl uyguladığımız sınır kapılarında vize uygulamasını bu yıl turizm sezonunda daha da genişleteceğiz. Ülkeye giriş noktalarında vizeler daha uygun fiyatlara ve hızlı şekilde veriliyor.
    
     -Tarihi binayı restore etmek için izin bekliyoruz-
    
     Lukakis, İzmirdeki konsolosluk binasının satılık olduğu yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirterek, Tarihi binayı restore etmek için gerekli izinlerin çıkmasını bekliyoruz. Restorasyon sonrasında Başkonsolosluk binası olarak işlemeye devam edecek dedi.
     İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da İki kıyının halkı olarak daha çok ticaret, daha çok dostluk içinde olmalıyız diye konuştu.
     Demirtaş, İZTO için en öncelikli ticari ilişkilerin kurulacağı ülkenin Yunanistan olduğunu belirterek, iki halkın aynı denizi kullandığını, aynı havayı soluduğunu ifade etti.
     Demirtaş, 1992de oda başkanı olduğunda birinci önceliği Yunanistan ile olan ticareti geliştirmek olarak belirlediğini kaydederek, şunları söyledi:
     O zaman ticaretimiz 200 milyon dolardı. Her yıl ekonomik zirveler düzenledik. Fuarlarda birlikte olduk. 2005 yılında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının imzalanmasını sağladık. O zaman ticaretimiz 2 milyar dolara çıktı. Şimdi 5 milyar dolar. İki ülkenin başbakanları bunun 10 milyar dolar olması gerektiğini ifade etmiş. Bunu başbakanlar söyler ama bizler yapacağız. Aramızda sorunlar olacaktır. Ama sorunlar bizim değil siyasetçilerin işi. Biz işadamları olarak daha çok ticareti hedeflemek durumundayız.
     Ticaretin gelişmesi için ulaşım projelerine ağırlık verilmesi gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, İzmir- Atina uçak seferlerinin haftada iki gün düzenlendiğini hatırlatarak, İzmir ile Rodos ve Selanik arasında feribotu, Ro-Royu mutlaka koymak zorundayız. Bir Yunanlı ve Türk denizci grubu bu konuda ciddi çalışmalar yapıyorlar. O zaman Avrupaya yol kestirmeden, düz bir çizgi ile gidilecek diye konuştu.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Yunanistan Büyükelçisi Lukakis İZTOyu ziyaret etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER