Zihinsel engelli genç, at sevgisiyle hayata

Zihinsel engelli genç, at sevgisiyle hayata tutundu -Kütahyada yaklaşık 7 yıldır at bakımıyla ilgilenip ata binen 24 yaşındaki zihinsel engelli Yasin Utarın engellilik oranı yüzde 50nin üzerindeyken yüzde 20lere geriledi (Fot


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyada yaklaşık 7 yıldır at bakımıyla ilgilenip ata binen zihinsel engelli gencin engellilik oranı, yüzde 50nin üzerindeyken yüzde 20lere indi.
     Doğuştan zihinsel engelli Yasin Utar (24), AA muhabirine, Kütahya Rahvan At ve Cirit İhtisas Kulübünün tesislerinde yaklaşık 7 yıldır atların yanı sıra köpek ve kanatlı kümes hayvanlarıyla ilgilendiğini söyledi.
     Bundan 7-8 yıl öncesine kadar hiç konuşamadığını, bazı temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını belirten Utar, şimdi iyi derecede olmasa bile konuşarak kendisini ifade edebildiğini bildirdi.
     Utar, atları çok sevdiğini dile getirerek, Kulübün tesislerine, atlarla ilgilenmeye geliyorum. İki atım var. Burada atların tımarını yapıyorum ve onlara biniyorum dedi.
    
     -Şimdi ona zihinsel engelli bile diyemiyoruz-
    
     Kulüp Başkanı Birol Babanoğlu (46) da, Utarı yaklaşık 7 yıl önce tanıdıklarını bildirerek, hayvanlara karşı sevgisini fark edince ona at bakımı yaptırmaya ve ata bindirmeye başladıklarını belirtti.
     Atları tımar edip onlara binerken büyük heyecanlar yaşadığını gördüklerine dikkati çeken Babanoğlu, şöyle devam etti:
     Onun içindeki hayvan sevgisini fark ettikten sonra yetiştirdiğimiz taylardan birini hediye ettik. Bu tayı çok sevdi ve atlara daha çok bağlandı. Sadece kendi tayına bakmadı, diğer atlara da bakarak bize yardımcı olmaya başladı. Onunla tanıştığımızda insani ilişkileri yok denecek kadar zayıftı. Zihinsel engelli bir kardeşimizdi. Burada hayvanlarla kurduğu temas bizi de şaşırttı. 7 yılda atlarla ilgilenerek öyle bir duruma geldi ki, şimdi ona zihinsel engelli bile diyemiyoruz. Engelli olduğunu şimdi hiç söylemiyoruz. Çünkü şimdi onda engel görmüyoruz. Konuşup kendisini ifade edebiliyor, insanlarla diyalog kurabiliyor, şaka yapabiliyor. 7 yıl içinde burada büyük değişime uğradı.
     Babanoğlu, iki yılda bir tıp doktorlarından oluşan heyet tarafından kontrol edilen Utarın, yaklaşık 7 yılda engellilik oranının yüzde 50yi aşkın durumdayken yüzde 20lere gerilediğinin kendilerine söylendiğini kaydetti.
     Utardaki iyileşmeyi görünce Kütahyadaki engellilere yönelik sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle görüştüklerini ifade eden Babanoğlu, Engeli ileri derecede olmayan çocuk ve gençlerin, kulübümüzün kullandığı Geleneksel Spor Dalları Federasyonuna ait hipodrom ve ahırların bulunduğu alanda hayvanlarla ilgilenerek ücretsiz terapiye alınmasını önerdik diye konuştu.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Zihinsel engelli genç, at sevgisiyle hayata Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER