Zonguldakta Tarımda ortak akıl toplantısı

Zonguldakta Tarımda ortak akıl toplantısı -Vali Ayyıldız: -İlimiz tarımına küçük anlamda bakarsanız bir yere adım atamazsınız


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, İlimizin tarımına küçük anlamda bakarsanız bir yere adım atamazsınız dedi.
     Vali Ayyıldız, Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarımda ortak akıl toplantısında yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılıkla ilgi yapılacak çalışmalarda özveri ve gayretin ortaya konulması gerektiğini belirtti.
     Sanayi şehri olan Zonguldakın yüzde 57sinin orman olduğu için tarım konusunda diğer illere göre avantajlı olduğunu vurgulayan Ayyıldız, şöyle konuştu:
     Öncelikle Zonguldakta tarıma, aile tarımı olarak bakmayacaksınız. Sadece evini geçindirerek ve bu anlamda da biz de tarım yapıyoruz rehavetine kapılmayacağız. Sektöre, ekonomik sektör olarak bakarak Zonguldak tarımına bakarsanız açılımları yakalarsınız. Fındık ve küçük hayvan bazında il olarak kısmen kabuğumuzu kırmış durumdayız. Ama fındığı daha iyi hale taşımak için ara ekonomik sektörlerin yapılması, tavukçuluğumuzun daha iyi hale gelmesi ve kentte ciddi anlamda ekonomik katkı getirebilmesi ile neler yapılabilmesi gerekir. Bunları ancak sektörel baz olarak düşünürseniz işin içerisinden çıkabilirsiniz. İlimiz tarımına küçük anlamda bakarsanız bir yere adım atamazsınız. Ekonomik sektör olarak bakarsanız önünüze ne coğrafya engel, ne kömür şehri olması, ne de başka bir unsur gelemez. Bu işten kentimiz ne kazanır diye bakacaksınız.
    
     -Diğer illerden farklı yapımız var-
    
     Zonguldakın diğer illerden farklı yapısı olduğuna dikkati çeken Ayyıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
     Bizim diğer illerde olmayan yapımız var. Bizim karşımızda Karadenize kıyısı olan ülkeler var. Zonguldak olarak diğer merkezi illere yakınız. Pazar arıyorsanız İstanbul, Ankara ve aklınıza gelebilecek diğer yerlere yakınız. Ama tarım sektörü olarak, hayvancılık, gıda, denizcilik olarak aklınıza gelebilecek hangi sektör olursa olsun karşınızdaki Karadenize komşu ülkeleri de göz önüne alın. Tarımda, Türkiyenin sınırları dışına çıkabilecek ve ihracat yapabilecek arkadaşları yönlendirirsek ilimizin ne kadar avantajlı olduğunu görebilirsiniz. Türkiye bazlı düşünmeyeceksiniz. Kent ve Türkiye tarımının bir yere gelmesi için yaptığınız toplantıyı önemseyin. Biz tarımında sanayisini kurabilecek girişimcilere, potansiyele ve il olarak bir konuma sahibiz. Bu imkanları bilip avantajlara çevirmek bizim birinci görevimizdir.
     Ormanların daha önce dokunulmaz, ulaşılmaz ve içerisinden geçtiğinde ne ceza yiyeceğiz diye düşünüldüğüne dikkati çeken Vali Ayyıldız, Şu andaki anlayış ormandan ne şekilde yararlanabiliriz anlayışıdır. Orman ve Şu İşleri Bakanlığımız, bal ormanlarıyla ilgili bir çalışma getirdi. Şu anda Zonguldak balı Türkiyede aranılan bir baldır. Bu konuda da kooperatifimiz ciddi şekilde uğraşıyor dedi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik de tarımsal üretimin gelişmesine paralel olarak gıda sanayisinin de gelişmesinin büyük önem taşıdığına işaret ederek, Aksi halde yetiştirilen ürünlerin değerlendirilmesi problemleri ortaya çıkar ve ilerleme bir yere kadar olur. Onun için iş adamı ve sanayici konumunda olan kişi ile kuruluşlara büyük görev düşüyor diye konuştu.
     Konuşmaların ardından basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya, kentteki ziraat odaları, kooperatif ve derneklerin başkanlarıyla temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Zonguldakta Tarımda ortak akıl toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER