Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uğur:

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uğur: -KOAHın tedavi sürecinin zor ve uzun olması, ekonomik ve iş gücü bakımından kayıplar yol açması nedeniyle önlenmesi çok önemlidir


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi Uğur, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) tedavi sürecinin zor ve uzun olması, ekonomik ve iş gücü bakımından kayıplara yol açması nedeniyle önlenmesinin çok önem taşıdığını bildirdi.
     Uğur, 14 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açılamada, söz konusu hastalığın Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada önde gelen 4. ölüm nedeni olduğunu belirtti.
     Her yıl 3 milyondan fazla kişinin KOAHtan yaşamını yitirdiğini anlatan Uğur, şunları kaydetti:
     Dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 10dan fazlası bu hastalığa sahip görünmektedir. Ülkemizde ise KOAH her yıl 26 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Hastalık 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 20sinde bulunmakta. Hastalığın 3 önemli belirtisi, öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığıdır. Tanı için mutlaka bir göğüs hastalıkları doktorunun muayenesine başvurulmalıdır. Tanıyı kolaylaştıran en kolay ve ucuz yöntemlerden birisi solunum fonksiyon testleridir. Bu testler, sadece tanıda değil, hastalığın şiddetinin belirlenmesi ve hastalığın seyrinin takibinde de kullanılmaktadır. KOAHın tedavi sürecinin zor ve uzun olması, ekonomik ve iş gücü bakımından kayıplar yol açması nedeniyle önlenmesi çok önemlidir.
    
     Yayıncı: Erdinç Aksoy
<< Önceki Haber Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uğur: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER