Hürriyet Gazetesi’nden Aysel Alp’in haberine göre Ekonomi Bakanlığı 2 yıl süreyle ihracatçı şirketlere verilecek yeşil pasaportun şartlarını netleştirdi. Hürriyet'in edindiği bilgiye göre son üç yılda ortalama 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firma sahibi ve/veya çalışanlarına 1 ila 5 adet arasında yeşil pasaport verilecek. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının ihdas edilmesine ilişkin teknik çalışmayı tamamlayan Ekonomi Bakanlığı, Bakanlar Kurulu Karar taslağını İçişleri Bakanlığına gönderdi. Buna göre, son 3 takvim yılı itibariyle, yıllık ortalama ihracatı 1 milyon ile 10 milyon dolar arasında olan firmalara 1 adet yeşil pasaport verilecek. Koç ve Sabancı gibi büyük holdingler ise yıllık ihracatları milyon doları çok çok aştığı için 5 adet yeşil pasaport alma hakkına sahip olacaklar.
BÜYÜKLERE 5 PASAPORT
İhracatı 10 ile 25 milyon dolar arasında olanlara 2; 25 milyon ile 50 milyon dolar arasındakilere 3; 50 ile 100 milyon dolar arasındakilere 4; 100 milyon dolar üzerinde olan firmaların ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilebilecek. Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı hesaba göre bu şartlarda yaklaşık 15 bin adet yeşil pasaport verilebilecek. İhracat şartını yerine getiren her şirkete yeşil pasaport verilmeyecek. Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmayan kişiler iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport alabilecek. Türkiye'de 3. dereceyi geçen tüm kamu görevlileri ile eski milletvekili, bakanlar ile görevdeki belediye başkanlarına yeşil pasaport veriliyor. Halen yaklaşık 1.6 milyon kişide yeşil pasaport bulunuyor.
NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
6278 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin torba yasaya, eklenen hükümle ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi mümkün hale gelmişti. Ancak uygulamanın başlayabilmesi için Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.