ANKARA (CİHAN)- Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 12 yıldır simit ve çay satan Bedri Bademci'nin (67) herkese örnek olacak bir hikayesi var. Simit sattığı büfenin yanında bir 'Halk Kütüphanesi' açan Bademci, kütüphanede bulunan 1.500'e yakın kitabı ücretsiz okuma imkanı sunuyor. Bademci 2008 yılından bugüne kadar bu şekilde 20 binin üzerinde kitabı dağıtmış. Bademci'nin kütüphanesinden kitap almak çok kolay. Ne üyelik söz konusu ne de herhangi bir kayıt. Kitaplar ücretsiz olarak halkın hizmetinde. Kitap alanlara, "Eğer getirebilirsen okuduktan sonra getir. Getiremezsen çevrende okuyabilecek birine ver." deniliyor. Hasta refakatçileri, hemşireler, hastalar ve öğrenciler bu kütüphanenin müdavimleri arasında. Bademci, engelli vatandaşlara 'kitap servisi' bile yapıyor. Kendisi de bir kitap kurdu olan Bedri Bademci, sahaflardan topladığı kitapların yanısıra küçük kütüphanesine katkı sunan herkesten kitap bağışı alıyor.
İSTEYEN ENGELLİLERİN EVLERİNE KADAR GÖTÜRÜRÜYOR
Çocukluğundan itibaren okuduğu kitapları biriktirdiğini kaydeden Bademci, 'insanın kitaplara zamanla çocuklarına alıştığı gibi' alıştığını kaydediyor. Yıllar içerisinde artan kitaplarını insanlara 'bir faydası olsun' diye sunmaya karar verdiğini anlatan Bademci, simit sattığı büfenin yanına kendi eliyle küçük bir kütüphane açmaya karar verdiğini anlatıyor. 2008 yılı Mart ayından beri açık olan 'kütüphane'de klasik eserlerden, tıp kitaplarına, dini kitaplardan öykü kitaplarına, romanlardan şiir kitaplarına kadar geniş bir yelpazede kitaplar mevcut. Bugüne kadar 20 binin üzerinde kitabı bu şekilde dağıttığını kaydeden Bademci, engelli vatandaşları da unutmamış. Dışarıdan veya hastane odasından arayıp, aşağıya inemediğini ama kitap istediğini belirtenlere 'kitap servisi' yapıyor. Açtığı sosyal medya hesaplarıyla insanlara ulaşmayı hedefleyen Bademci, buradan gelen 'engelli' kitap isteklerini de kargo ücretini kendisi ödeyerek karşıladığını belirtiyor. En sevdiği yazarların Alexsandre Dumas, George Orwell, Kemal Tahir, Orhan Kemal ve Aziz Nesin olduğunu söylüyor.
Ankara'da işletme okuyan Kazakistanlı Alima Anas, kütüphaneden kitap alan kitap kurtlarından sadece biri. Bademci'nin karşılıksız olarak insanlara kitap sunmasından etkilendiğini belirten Anas, kendisindeki bazı kitapları da Bademci'nin kütüphanesine bağışladığını söylüyor. "Ben okudum, başkaları da okusun faydalansın." şeklinde konuşuyor.
"BENİM BÜFENİN KİRASI İSTİKLAL'DEKİ DÜKKANLARDAN FAZLA"
Günde 20 ila 40 kişinin gelip kitap aldığı Bedri Bademci, şu sıralar hastaneyle yaşadığı sorunlarla boğuşuyor. Kirası arttırılan Bademci, İstanbul İstiklal Caddesi'ndeki dükkanlardan daha fazla kira verdiğini belirtiyor. Böyle giderse iş yapamaz hale geleceğini kaydeden Bademci, "Daha ne kadar dayanabilirim bilmiyorum. İnsanlar başkaları okusun diye buraya kitaplarını getiriyor. Artık benim gidip sahaflardan toplayıp getirmeye gücüm kalmadı." şeklinde konuşuyor. Toplamda 3 metrekarelik büfesi için hastane yönetiminin aylık 2 bin 700 lira istediğini kaydeden Bademci, "Şu an metrekareye göre ülkedeki en yüksek kirayı ben ödüyorum. İstiklal Caddesi dükkanlardan bile daha fazla ödüyorum." diyor. Konuyu mahkemeye taşıyan Bademci, sonuç ne olursa olsun kütüphaneciliği devam ettireceğini kaydediyor.
CİHAN