2 milyon 174 bin adayın başvuruda bulunduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü gerçekleşecek. Üniversite kapısını açacak sınav öncesi adaylar büyük heyecan içinde. Ancak soğukkanlığı korumakta ve sınava girmeden önce bazı önemli kuralları hatırlamakta fayda var.
BARAJI AŞMAK İÇİN KAÇ NET YAPMALI?
ÖSYM’nin son yaptığı düzenlemeyle YGS’yi geçme barajı 140 puandan 150 puana yükseltildi. 150 barajını geçen adaylar, açıköğretim, önlisans ve özel yetenek programlarına başvurabilecek. Daha önce 16 netle 140 barajını geçen adaylar, 150 puanı almak için 20 net yapmak zorunda.
YGS PUANINI HANGİ NETLER OLUŞTURACAK?
YGS’de alanlara göre 6 farklı puan türü var. Her aday kendi alanından yapacağı netlerle daha çok puan alıyor. Sayısal öğrencilerinin puanlarını matematik netleri yüzde 40, fen ise yüzde 30, Türkçe yüzde 20, sosyal ise yüzde 10 etkiliyor. Sözelciler içinse tam tersi bir durum söz konusu. Sözel puanında yüzde 40 Türkçe, yüzde 30 sosyal, yüzde 20 matematik ve yüzde 10 fen etkilili.
LYS’YE BAŞVURMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKLİ?
Hedefi 4 yıllık lisans bölümleri olan adaylar ise YGS’den en az 180 puan almak zorunda. 180 puan alan adaylar hem YGS ile tercih edilebilecek lisans bölümlerine başvurma hem de Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girme hakkı elde edecek.
SINAVA GiDERKEN BUNLARA DİKKAT!
Sınava giderken nüfus cüzdanınızı unutmayın.
Cep telefonu, anahtarlık, saat gibi eşyalarla sınava gitmeyin.
Sınav cevap kağıdının sizin kağıdınız olduğundan emin olun.
SINAV ESNASINDA BUNLARA DİKKAT!
Sınav başladığında mutlaka kitapçığa hızla bir göz gezdirin.
Soruların uzunluk-kısalık durumuna göre önyargılı olmayın.
Soru kökleri ve altı çizili sözcükleri dikkatli okuyun.
Zorlandığınız soruları atlayıp tekrar dönüş yapın.
Kodlarken dikkatli olun.
Sınav esnasında konuşmayın, zorda kalmadıkça görevliye soru sormayın.
Sınav sonunda soru-cevap kağıdını görevliye teslim edin.
‘Sınav bitti’ denildiğinde kaleminizi mutlaka bırakın.
AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER
YGS’ye çok az bir süre kala hem adaylar hem de aileler heyecan içinde. Uzmanlara göre YGS öncesi adayların psikolojisinin sağlam olması çok önemli. Bu noktada özellikle ailelere görev düşüyor. Çınar Koleji Rehberlik Uzmanı Muhammet Zahit Okudan, “YGS, bilgi ve zekânın ufak bir testi konumunda. Ancak en önemli unsur moral ve motivasyondur. Aday için aile manevi bir güç” diyor. Okudan, ailelerin dikkat etmesi gerekenleri şöyle açıklıyor:
Onun alınacağı ya da yanlış anlayacağı sözler söylemeyin.
Onunla sınav harici sohbetler edin.
Sınav sabahı kahvaltısı sıradan olsun.
ÖSYM: SORULAR AÇIKLANACAK
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), YGS sorularının tamamının sınavdan sonra ‘temel soru kitapçığı’ adıyla kamuoyunun dikkatine sunulacağını açıkladı.
2013’te yapılan kanuni düzenleme ile ÖSYM’nin uyguladığı sınavlara ait soru-cevaplar Bilgi Edinme Kanunu dışında bırakılmıştı. ÖSYM de 2014’te sınav sorularının sadece yüzde 20’sini açıklamış ve bu durum eleştirilere yol açmıştı.
2014’te hem Anayasa Mahkemesi (AYM) hem de Danıştay, soruların açıklanmamasını anayasa ve hukuka aykırı bularak iptal etti. Ancak ÖSYM 2015’teki sınavlarda yine soruların sadece yüzde 20’sini açıklayarak kararı uygulamamıştı. Böylece ÖSYM sonunda yargı kararını uygulamış olacak.
MEYDAN