1 milyon 987 bin 488 gencin geleceğini etkileyen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) sorulan müfredat dışı sorular, 100 bin öğrencinin barajın altında kalmasına neden oldu.
FEM Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç ise YGS’de son 6 yılın en zor soruları sorulduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle sınavı geçen öğrenci sayısında azalma var. Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın soru hazırlayan ekibi değişmişti. Acaba yeni ekip soruları hazırlarken MEB’in müfredatına tam hakim olamadı mı? Özellikle matematik ve Türkçede cevaplamada azalış var. Matematikteki soruların yüzde 60’ına yakını MEB müfredatındaki soruların çözüş mantığıyla örtüşmüyor. Çocuklar kitabı ezberlese YGS’deki bazı soruları çözemez” diye konuştu.
SORULAR ALES TÜRÜNDE
‘Üst düzey düşünme gerektiren’ soruların var olduğuna dikkat çeken Ardıç şöyle konuştu, “Birçok sorular ALES türündeydi. Sınavda ALES türüne yaklaşma var.
Üst düzey düşünme becerileri gerektiriyor. Öğrencilerin matematik Türkçe bilgisini özümsemesi ve yorumda bulunması isteniyor. Önümüzdeki yıl ne yapacaklar bilemiyoruz. 180 baraj puanını aşan öğrenci sayısında düşme var. Bu da birçok üniversitenin bölümlerinin boş kalacağı anlamına geliyor. Geçen yıl YGS1’den 760 bin 286 öğrenci baraj puanını aştı. Bu yıl 665 bin 354 öğrenci aşabildi ve LYS’ye girmeye hak kazandı. Sorular zor tabii. Birçok bölüm öğrencisizlikten dolayı kapanacak. 100 kişilik kontejanı olan yerde 5-10 kişi olacak. Tamamen plansızlıktan kaynaklanıyor.”
Final Dershanesi Rehberlik Uzmanı Murat Aydın: Uzman öğretmenler derslere giremedi. Özellikle öğrencilerin baraj altında kalmasında soru tarzının değişmesi etkili oldu. Bunun yanında geçen yılki soruları hazırlayan ekiple bu sene soruları hazırlayan ekip farklı. Bu sorular sürpriz oldu. ALES tarzı sorular gelince öğrenciler panik oldu. Okullardaki öğretmen sorunu da öğrencilerin başarısız olmasını etkiledi. Gerekli derslere uzman öğretmenlerin girmemesi öğrencilerin eğitimini olumsuz yönde etkiledi.
Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe: “Öğrencilerimizi bilerek başarısızlığa mahkûm ettiler. Eğitim sistemimizin PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) gibi uluslararası sınavlarda başarı sıralamalarının son sıralarındaki yeri ilgili herkesin malumudur. 12 Yıl eğitim gören öğrencilerin YGS’deki doğru cevap ortalamalarının bu derece düşük olması, hükümetin eğitim politikası ile MEB yönetimine dair siyasi kaygıları ön planda tutan plan ve projelerinin çöktüğünün delilidir. MEB’in sadece tasfiye, kadrolaşma ve fişleme iddiaları ile gündemde olması eğitimin içler acısı halini gizleyememiştir.”
ÖĞRENCİ VE VELİLER ŞÜPHE İÇİNDE
YGS sınav sorularının açıklanması gerektiğini belirten Karaca, “Yanlış soruların, sonuçlara etki etmediği söyleniyor. Ama insanların aklına şüphe düşüyor. Bunlar öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkiledi. Soru sayfasının sosyal medyada paylaşılması LYS’de de mi böyle olacağı kuşkusunu yol açtı” şeklinde konuştu.
BUGÜN