Baraj puanını geçen aday sayısındaki gerileme ve Türkçe, matematik ve fen bilimleri gibi testlerde doğru cevap ortalamalarının her yıl biraz daha azalması Milli Eğitim sistemindeki kötü gidişi bir kez daha gündeme taşıdı.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) verilerine göre 0,5’ten küçük olduğu için puanı hesaplanmayan aday sayısı 2010 yılında 14 bin 156 iken bu rakam geçtiğimiz pazar günü yapılan 2015 YGS’de 42 bin 555’e çıktı. Uzmanlar bunların büyük kısmının sıfır çeken adaylardan oluştuğunu belirtiyor. ÖSYM, iki yıldır sıfır neti olan adayların sayısını açıklamıyor. Uzmanlar, puan hesaplamasına yetecek sayıda doğru cevabın olmaması veya yeterli soru yapılmaması durumunda adayların puanlarının hesaplanmadığını belirtiyor. Buna göre dört testten 1 neti dahi olmayan adayın puanı hesaplanmıyor.
Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, Zaman’ın dün ‘Eğitimdeki çöküşün karnesi’ başlığıyla manşetine taşıdığı çarpıcı tabloyu yorumladı. Eğitim sisteminin, siyasi vesayetten kurtarılarak insani bir mesele olarak ele alınması gerektiğine dikkat çeken Bahçe, “12 yıl eğitim görmüş öğrencilerimizin YGS’deki doğru cevap ortalamalarının bu derece düşük olması ve on binlerce öğrencinin sıfır puan çekmesi hükümetin eğitim politikaları ve MEB yönetimine dair siyasi kaygıları ön planda tutan plan ve projelerinin çöktüğünün delilidir.” dedi. Bahçe, bütçeden en çok payın eğitime ayrılmasına rağmen sistemin içler acısı bir halde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ülke eğitimini başarıyla organize etmesi ve yönetmesi gereken MEB’in sadece tasfiye, kadrolaşma ve fişleme iddiaları ile gündemde olması eğitimin içler acısı halini gizleyemiyor. Eğitim çalışanlarını özellikle öğretmenleri dikkate almadan ve itibarsızlaştırarak eğitimde başarılı olacaklarını zanneden zavallılar eğitim kurumlarını ve çalışanlarını etkisiz hale getirdiler.” Zaman